Neoweb.nl

Neoweb Community => Agenda punten => Topic started by: Peter on July 22, 2009, 10:36:47 AM

Title: Woe 22 juli 2009: Zonsverduistering Azië / Eclips Azie
Post by: Peter on July 22, 2009, 10:36:47 AM
Zonsverduistering Azië teleurstelling voor velen

PEKING - Het had deze woensdag (22 juli 2009) de zonsverduistering van de eeuw moeten worden. Het was met 6 minuten en 39 seconden de langste in jaren en het natuurfenomeen zou door de meeste mensen ooit gezien kunnen worden omdat het boven dichtbevolkt gebied plaatshad. Maar op veel plaatsen gooide bewolking roet in het eten.

In China waren acht locaties aangewezen waar de eclips het beste te zien zou zijn.

Slechts ter hoogte van de bovenloop van de rivier de Yangtze hadden mensen mazzel: tienduizenden konden daar genieten van het bijzondere verschijnsel. Op de rest van de plekken had een dik wolkendek zich samengepakt of regende het zelfs.

Mislukt
Voor een groep Nederlanders die speciaal voor de zonsverduistering naar China was afgereisd, liep de trip ook op een teleurstelling uit. "Het is helemaal mislukt", aldus Theo Jurriens, een sterrenkundige die in Jiaxing de eclips wilde zien.

"Regen, regen, regen", concludeerde Jurriens, samen met zijn zeven reisgenoten.

In India kregen meer mensen de kans om te aanschouwen hoe de maan het licht van de zon tegenhield. Onder meer in de stad Varanasi in de deelstaat Utter Pradesh was het genieten voor tienduizenden kijkers. Veel mannen, vrouwen en kinderen waadden met gevouwen handen de rivier de Ganges in.

Pech
Het dorp Taregna, door veel wetenschappers beschouwd als het epicentrum van de eclips, had pech. Een dik pak wolken zorgde ervoor dat de tienduizenden mensen, waaronder veel wetenschappers, niets konden zien van het fenomeen.

Een groep rijke zakenlui had in India het zekere voor het onzekere genomen en een speciale vlucht geboekt. Zij konden dus boven het wolkendek komen om de eclips gade te slaan. De Indiërs betaalden maar liefst 1200 euro voor een raamplaatsje aan de kant van de zon.

Klappen
In het noorden van Bangladesh hadden duizenden mensen zich verzameld in een stadion. "Iedereen in het stadion begon te klappen toen de zon weer verscheen", aldus een overheidsfunctionaris, die verder vertelde dat veel mensen huilden van angst tijdens de verduistering.

Ook in Nepal, Bhutan en Myanmar konden mensen genieten van de eclips, als het weer dat toeliet. Volgens grove schattingen hebben tientallen miljoenen mensen toch een glimp van het fenomeen op weten te vangen.

In Nederland was de eclips niet te zien, omdat het hier nacht was.

bron: ANP & nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/2046260/zonsverduistering-azie-teleurstelling-voor-velen.html)