Neoweb.nl

2e-kamer verkiezingen 22 november 2006

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
2e-kamer verkiezingen 22 november 2006
« on: November 23, 2006, 03:26:19 PM »
2e-kamer verkiezingen 22 november 2006

Marijnissen wil praten met CDA en PvdA

bron:nu.nl

DEN HAAG - SP-leider Jan Marijnissen vindt het zijn verantwoordelijkheid om te gaan praten met CDA en PvdA over coalitievorming, ook al heeft hij samenwerking met het CDA vóór de verkiezingen afgewezen.

Marijnissen heeft dat donderdag gezegd voor aanvang van een bijeenkomst met zijn nieuwe fractie. De SP steeg woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 naar 26 zetels en werd daarmee de grote winnaar van de verkiezingen.

Marijnissen zei dat door de uitslag een "vrij ingewikkelde politieke situatie is ontstaan". Volgens hem doet vooral het CDA er verstandig aan "een weekje de tijd te nemen om na te denken over wat de verkiezingsuitslag betekent".

Hij heeft de indruk dat CDA-leider Jan Peter Balkenende denkt dat hij op de oude voet kan doorgaan en dat het succesvolle jaren waren, terwijl de kiezer duidelijk heeft uitgesproken dat het beleid socialer moet, aldus Marijnissen. Als dat besef niet bij Balkenende wegebt, wordt het lastig, zei hij. "Het CDA zal ontzettend moeten veranderen."

De socialist werd onder luid gejuich en met taart binnengehaald door zijn oude en nieuwe collega's. Een van hen is de huidige senator Ronald van Raak. Hij zal zijn Eerste Kamerlidmaatschap opgeven. Ook fractievoorzitter Tiny Kox uit de Eerste Kamer is verkozen tot parlementariër. Maar hij zei nog niet zeker te weten of hij zijn functie in de senaat zal opgeven.

De SP levert door de grote overwinning ook diverse gemeenteraadsleden en een wethouder uit Boxmeer in voor de nieuwe Tweede Kamerfractie. De partij moet in gemeenten als Amsterdam, Utrecht en waarschijnlijk ook Den Haag nieuwe raadsleden leveren. Maar volgens Marijnissen is dat geen probleem. De partij is al jaren bezig met het opleiden van nieuw talent en dat is voorradig.

Offline Robert

  • *****
  • 3.150
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: 2e-kamer verkiezingen 22 november 2006
« Reply #1 on: November 23, 2006, 03:28:08 PM »
CDA de grootste, Marijnissen bezorgt SP monsterzege  

bron:nu.nl

RIJSWIJK - Het CDA blijft de grootste fractie in de Tweede Kamer met 41 zetels. De PvdA verliest 10 zetels en komt uit op 32 zetels. Dat is de officieuze einduitslag van de verkiezingen van woensdag. De SP van Jan Marijnissen behaalde een monsterzege van 26 zetels.

Deze uitslag is nog officieus. Er is geen rekening gehouden met de stemmen van Nederlanders in het buitenland. De uitslag van de verkiezingen onder die groep wordt pas vrijdag bekend. Maandag 27 november bepaalt de Kiesraad de officiële uitslag.

De VVD wordt de vierde partij van het land met 22 zetels. GroenLinks haalt zeven zetels, de PVV van Geert Wilders negen, D66 drie, de ChristenUnie zes, de SGP twee en de Partij voor de Dieren twee. Lijst vijf Fortuyn, de vroegere LPF, die in 2003 nog goed was voor acht zetels, verdwijnt uit de Kamer. Ook EénNL en de partij van Nawijn halen geen zetels.