Neoweb.nl

SGP verliest subsidie wegens vrouwenstandpunt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.148
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
SGP verliest subsidie wegens vrouwenstandpunt
« on: September 07, 2005, 04:11:28 PM »
SGP verliest subsidie wegens vrouwenstandpunt

bron:nu.nl

DEN HAAG - De Nederlandse overheid mag de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) geen subsidie meer geven, omdat de partij vrouwen discrimineert. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De partij laat geen vrouwen als volwaardig lid toe en dat is in strijd met het Vrouwenverdrag, meent de rechtbank.

Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en zeven andere maatschappelijke instanties hadden bij de rechtbank ook geëist dat de SGP een einde moest maken aan het weren van vrouwen als volwaardig lid van de partij. De rechter zou daartoe de huidige statuten nietig moeten verklaren. Hierin ging de rechtbank niet mee, omdat geen SGP-vrouwen zich bij het proces hadden aangesloten.


De rechtbank herinnert eraan dat de Nederlandse regering eind jaren tachtig het Vrouwenverdrag heeft geratificeerd. "Daarmee heeft Nederland zich verplicht passende maatregelen te nemen om discriminatie van vrouwen in het politieke en openbare leven uit te bannen. Nederland is de verplichtingen uit dit verdrag niet nagekomen. De overheid heeft niets ondernomen om aan de discriminatie van vrouwen door de SGP een einde te maken, maar heeft zelfs de SGP ondersteund door middel van het verlenen van subsidie", stelt de rechtbank.

Subsidie
Hij heeft de Nederlandse Staat opgedragen geen subsidie aan de SGP meer toe te kennen zolang die partij vrouwen niet op gelijke voet met mannen toelaat tot het lidmaatschap van de partij. De SGP kent vrouwen nu geen volwaardig lidmaatschap toe. Vrouwen kunnen zich ook niet verkiesbaar stellen.

De woordvoerder van het advocatenteam van de eisers, prof. T. Barkhuysen, meent dat de rechtbank een heel principiële uitspraak heeft gedaan die bredere gevolgen zal hebben. Volgens hem kunnen er op basis daarvan in Nederland nooit meer nieuwe partijen komen die vrouwen uitsluiten. De rechter vindt dat het discriminatieverbod prevaleert boven andere grondrechten als de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van vereniging, aldus Barkhuysen.

Hij wees erop dat de Staat zo spoedig mogelijk de jaarlijkse subsidie van 1,1 miljoen euro aan de SGP moet stopzetten, ook al zou de Staat nog in hoger beroep gaan. De cliënten van Barkhuysen en zijn collega's zijn blij met de uitspraak in de zaak tegen de Staat. Ze weten nog niet of ze in hoger beroep gaan in de aparte procedure die ze hadden aangespannen tegen de SGP.

Leden
Het partijbureau van de SGP krijgt jaarlijks circa 800.000 euro aan subsidie, de fractie in de Tweede Kamer ontvangt voor haar ondersteuning 300.000 euro. Bij de partij, die ongeveer 27.000 leden telt, komt volgens de woordvoerder 344.000 euro aan contributie binnen. In de begroting van 2005 is een bedrag van 70.000 euro aan giften opgenomen.

Offline Cornelisman

  • **
  • 52
  • +6/-1
  • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: SGP verliest subsidie wegens vrouwenstandpunt
« Reply #1 on: May 31, 2007, 01:30:40 AM »
hoe kansloos
ze vragen niet eens aan de sgp-vrouwen wat ze ervan vinden en of ze het uberhaupt wel willen.
daarbij, dit is toch een DEMOCRATIE?!? in elke beschaafde democratie hoort dat te kunnen. je loopt echter het risico niet veel stemmen te krijgen.

typisch een geval van hyperactieve 'maatschappijbewuste' (gesubsidieerde?) groepen die zo gefrustreerd zijn dat ze anderen lastig gaan vallen.
het zou me toch absoluut niks verbazen als het allemal linkse atheisten zijn.