Neoweb.nl

'Helft zwevende kiezers volgt advies stemwijzer'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
'Helft zwevende kiezers volgt advies stemwijzer'
« on: May 21, 2010, 02:38:20 PM »
'Helft zwevende kiezers volgt advies stemwijzer'
AMSTERDAM – De helft van de zwevende kiezers laat online stemwijzers bepalen op welke partij ze gaan stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van politicoloog Martin Rosema waarover het gratis dagblad Metro schrijft.

Rosema is verbonden aan de Universiteit Twente en is mededirecteur van het Centrum voor de Studie van Democratie. Volgens de onderzoeker bepalen stemwijzers steeds vaker de uitslag van de verkiezingen omdat er steeds meer zwevende kiezers zijn.

Conclusies
“Het onderzoek bevat twee belangrijke conclusies”, aldus Rosema in de krant. “Ten eerste volgt 50 procent van de zwevers die een stemwijzer invult dat advies op de voet. Daarnaast gaat zo’n 3 procent van de potentiële kiezers stemmen vanwege een dergelijke website.”

Rosema komt ook met een verklaring voor de groeiende invloed van stemwijzers: “Kiezers hebben geen sterke voorkeur meer voor één partij. Bovendien beslist de kiezer steeds later wat hij of zij gaat stemmen. Vroeger wist iedereen al maanden van tevoren welke partij het zou worden. Nu wordt dat pas tijdens campagnetijd besloten.”

Inmiddels hebben al zo’n half miljoen mensen de website Stemwijzer.nl geraadpleegd voor de komende verkiezingen. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen vulden 4,7 miljoen mensen de stemwijzer in. Cijfers van Kieskompas.nl zijn niet bekend.

bron:nu.nl