Neoweb.nl

hypotheekrenteaftrek en huursubsidie afschaffen of beperken?

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
hypotheekrenteaftrek en huursubsidie afschaffen of beperken?
« on: April 02, 2010, 09:00:23 AM »
De overheid moet flink bezuinigen en wil mogelijk de hypotheekrenteaftrek en huursubsidie afschaffen of beperken?
Ook vanuit Europese regelgeving is de overheidssubsidie op wonen niet wenselijk.

Verder zijn de huizenprijzen in Nederland hoog, omdat iedereen subsidie krijgt.
Zonder de hypotheeksubsidie, wordt het moeilijker om een duur huis te kopen, dus zullen mensen dure huizen niet willen kopen, en zullen de bezitters van dure huizen dus de prijs omlaag moeten doen om hun huis alsnog te verkopen. Andersom zullen zij ook een goedkoper huis kunnen kopen!

Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zorgt op de lange termijn dus voor goedkopere woningen.
Maar op korte termijn, wordt je huis minder waard, en blijft je hypotheek hetzelfde en heb je geen aftrekpost meer, dus de maandlasten voor eigen-huis-bezitters worden hoger.

Natuurlijk kunnen we de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen of eerst alleen introduceren voor de hele dure woningen.
Want het is toch belachelijk dat we in verhouding allemaal meer meebetalen om een miljonairs in hun villa's te laten wonen?

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re:hypotheekrenteaftrek en huursubsidie afschaffen of beperken?
« Reply #1 on: May 14, 2010, 06:58:30 AM »
Kunnen ze niet gewoon een maximum stellen aan de hypotheekrenteaftrek?
Als je een huis koopt voor 100.000 (hypothetisch) betaal je ongeveer 4000 euro hypotheek per jaar (= 4% hypotheek rente)
Hiervan krijg je ongeveer 1/3e terug = 1300 euro.
Dus per 100.000 extra, kost de staat het 1300 euro. (maar dat is zelfs anders bij hogere bedragen, want dan heeft diegene ook meer inkomstenbelasting en dus een grotere aftrek.
Dus voor duurdere huizen, waar vermogende mensen inzitten, kan die aftrek oplopen tot misschien wel 2600 euro per 100.000!!

Wat ze zouden kunnen doen is bijvoorbeeld de maximale aftrek stellen op 3000 per jaar.
Of voor iedereen de laagst mogelijke aftrek van 30% en dan ook nog voor de hypotheek van huizen boven de 500.000 geen extra aftrek. Dus alleen over de eerste 500.000 een aftrek van 30% op de hypotheekrente.

Offline Robert

 • *****
 • 3.148
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:hypotheekrenteaftrek en huursubsidie afschaffen of beperken?
« Reply #2 on: December 15, 2011, 09:33:25 AM »
De discussie over de hypotheekrenteaftrek wordt steeds actueler. De situatie lijkt eigenlijk onhoudbaar. In principe is de hypotheekrenteaftrek (hra) gewoon een subsidie voor woningbezit.
Mensen kunnen dus meer lenen dan ze eigenlijk kunnen betalen. De rest wordt via belastingen bijgelapt door alle mensen in het land. Dus het is een sigaar uit eigen doos.

Het werkt inflatie in de hand !! Inflatie lijkt op het eerste gezicht goed voor de staatsschuld (die wordt minder waard). Maar inflatie zorgt ook voor luchtbellen. De huizenprijs is de afgelopen decennia veel te hard gestegen, omdat mensen duurder huizen konden betalen (door de hypotheekrenteaftrek).

En de hypotheekrenteaftrek mist totaal zijn doel.
De hypotheekrenteaftrek is oorspronkelijk bedoeld om eigen woningbezit onder 'starters' te bevorderen (tegenwoordig huizen tot? 350.000??) , maar de regel is nu vooral voordelig voor dure huizenbezitters. Immers maken zij per saldo meer aanspraak op de hypotheeksubsidie. Dus het merendeel van Nederland, betaald voornamelijk voor de rijke landgenoten ?? Een beetje omgekeerde wereld.
Als de hypotheekrente wordt afgeschaft, scheelt dat de staat enorm veel geld. Het kostte de staat in 2010  11 Miljard !!!

Ook de banken hebben nu veel voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Immers kunnen zijn makkelijk 30 tot 50% meer vragen voor een hypotheek !! Als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt, zal er een flinke concurrentieslag ontstaan op hypotheken. Dus per saldo zal het voor de huizenbezitters wel meevallen.

Voor huizenbezitters is het natuurlijk nog wel een flinke strop ! Rijke mensen moeten 2 x zoveel hypotheek gaan betalen Immers mogen zij zo'n 50% aftrekken ! En Jan Modaal mag nu zo'n 30 - 40% aftrekken, dus ook die zal het flink in zijn portemonnee voelen. Uiteindelijk zouden ze hun hypotheek kunnen herfinancieren tegen lagere rentes. (door concurrentie).

Natuurlijk moet je de hypotheekrenteaftrek niet in één keer afschaffen, maar we moeten er nu wel mee beginnen. Iedereen weet dat het onhoudbaar is, en dat het er van komt. Waarom dan nog langer wachten? Juist het wachten schept alleen maar onrust.

Je zou bijvoorbeeld de hypotheekrente boven een bepaald bedrag kunnen afbouwen naar één tarief voor alle groepen.  En dan iedere 4 jaar 5% eraf.  In 20 of 30 jaar moet het dan uitgefasseerd zijn.

Iemand die zijn huis niet meer kan betalen heeft dan pech !! Hij woont dan gewoon boven zijn stand en zal zijn huis moeten verkopen. DAT IS MARKTWERKING!! (en daar zou een VVD juist voorstander van moeten zijn !!)
De huizenprijzen zullen flink dalen, dus dat stimuleert starters wel !!
Als je saneert moet je het in één keer allemaal doen, anders blijft de economie jarenlang kwakkelen.

Maar ja.. de VVD en PVV willen dit soort 'onpopulaire' maatregelen natuurlijk niet nemen. Maar in het landsbelang zou ik er toch naar kijken.

Verder moeten we de hypotheekrenteaftrek voor de laagste inkomens ook NIET langer in stand houden. Want ook dat is gevaarlijk, want je creeert voor die groep dan weer een bubbel!
Laat de markt gewoon haar werk doen!

Per saldo maakt het niets uit .
De overheid scheelt het geld.
De mensen kost het geld.
De banken kost het geld.
De huizenprijzen zullen dalen. Dat scheelt de mensen dus geld.
De concurrentie onder banken zal stijgen. Dat scheelt de mensen dus geld.
De markt zal een flinke boost krijgen. Daardoor profiteren banken uiteindelijk ook !!