Neoweb.nl

Kabinet bijna klaar met reactie op Davids

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Kabinet bijna klaar met reactie op Davids
« on: February 05, 2010, 10:34:36 AM »
Het kabinet is bijna klaar met een officiële reactie op het Irakrapport van de onderzoekscommissie-Davids. Bronnen rond het kabinet meldden donderdag dat de brief aan het parlement waarschijnlijk vrijdag in de ministerraad kan worden afgerond.

Een conceptbrief die donderdag via KRO's Reporter uitlekte, deed de Rijksvoorlichtingsdienst af als een ambtelijk stuk zonder status.

Donderdagmiddag hadden de top van het kabinet en de meeste ministers die betrokken zijn bij de kwestie opnieuw met elkaar gesproken. De regering heeft de Tweede Kamer beloofd begin februari met een reactie te komen op het rapport van Willibrord Davids, dat op 12 januari werd gepresenteerd.
Daarin staan harde conclusies over het besluit om politieke steun te geven aan de omstreden Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003.

Commotie
Enkele uren na de presentatie ontstond politieke commotie over premier Jan Peter Balkenende, die in het verweer kwam tegen enkele bevindingen van Davids. De PvdA was daar woest over.

Het kabinet scheerde langs de afgrond, maar de crisissfeer werd na een dag gesust met een brief waarin het kabinet stelde dat het volkenrechtelijk mandaat ''adequater'' had gemoeten.

Overleg
Het mandaat was een van de stekels uit het rapport. Het kabinet voerde tal van overleggen over de te vormen reactie. Donderdag sprak Balkenende in zijn Torentje ruim 2,5 uur met vicepremier André Rouvoet en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Na afloop wilden zij inhoudelijk niets kwijt. Wel gaven ze aan dat het een goed en constructief overleg was.

Inlichten
In de uitgelekte conceptbrief, volgens de RVD van 21 januari, onderkent het kabinet op punten dat de Kamer in de aanloop naar de inval niet goed en volledig is ingelicht. Zo had betere informatie over de dreiging vanuit Irak gegeven moeten worden en had meer informatie kunnen worden gegeven over een Amerikaans verzoek om militaire steun te verlenen.

Niet alle conclusies van Davids worden overgenomen. Zo wordt tegengesproken dat Balkenende zich amper bemoeide met de kwestie.

Verder ontkent het kabinet dat Nederland vroegtijdig achter de VS aanliep en ook zou het niet kloppen dat aan het beleid slechts een 45 minuten durende brainstormsessie op het ministerie van Buitenlandse Zaken ten grondslag lag.

Bron: nu.nl