Neoweb.nl

'Linkse mensen zijn slimmer'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.148
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Linkse mensen zijn slimmer'
« on: September 13, 2007, 09:41:53 AM »
Zijn linkse mensen slimmer?
 
bron:planet.nl
 
Mensen die zichzelf als politiek conservatief bestempelen, gebruiken een bepaald deel van de hersenen minder intensief dan mensen die zich links noemen.
Dit blijkt uit een onderzoek dat de New York University onder leiding van David Amodio deed met 43 proefpersonen.

Vantevoren moesten proefpersonen aangeven wat hun politieke voorkeur is, van uiterst links tot extreem conservatief. Vervolgens werden ze ieder voor een computerscherm gezet met een apparaat met twee knoppen ervoor. Bij het zien van een M moesten ze op de ene knop drukken, bij een W op de andere.

Om het moeilijker te maken lieten de onderzoekers in 80 procent van gevallen dezelfde letter zien. Omdat de proefkonijnen ook nog binnen een halve seconde moesten reageren, maakten velen van hen de fout om op dezelfde knop te blijven drukken.

De onderzoekers keken ondertussen naar de hersenactiviteit van de proefpersonen. Daaruit bleek dat de als 'links' geafillieerde mensen beter gebruik maakten van de cortex cingularis anterior, een gedeelte van de hersenen waarmee je onder andere fouten signaleert. De linkse mensen scoorden dus beter in de test.

Onderzoeksleider Amadio noemt de resultaten "interessant en provocatief”. Dit maakt linkse mensen niet beter, vindt de onderzoeker. “Er zijn ook gevallen denkbaar waar dit soort hersenactiviteiten juist niet goed van pas komen."

links
http://www.psych.nyu.edu/amodio
http://www.newscientist.com/article/dn12614-political-affiliation-could-be-all-in-the-brain-.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cortex_cingularis_anterior
http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1196554/posts