Neoweb.nl

Mark Rutte nieuwe VVD-leider

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

 • *****
 • 408
 • +28/-5
 • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Mark Rutte nieuwe VVD-leider
« on: May 31, 2006, 09:06:01 PM »
Mark Rutte nieuwe VVD-leider

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Mark Rutte is woensdagavond gekozen tot nieuwe lijsttrekker van de VVD. Voorzitter van de partij Jan van Zanen maakte dit woensdagavond bekend in het Amsterdamse Okura Hotel.

Mark Rutte kreeg 51 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste rivaal, Rita Verdonk, kreeg 46 procent. De derde kandidaat, Jelleke Veenendaal, haalde 3 procent. Zo'n 75 procent (zo'n 30.000) van de bijna 40.000 VVD-leden heeft een stem uitgebracht. Dat maakte voorzitter Jan van Zanen woensdagavond bekend.


VVD-leden konden sinds 10 mei hun stem uitbrengen per post, via internet of telefoon. De leden kregen begin deze maand schriftelijk informatie over hoe dat precies moest. Het was voor het eerst dat de lijsttrekker van de liberalen rechtstreeks door de leden werd gekozen.


Notaris
De waarnemer die toezicht hield bij het tellen van de stemmen voor het VVD-lijsttrekkerschap heeft geen onregelmatigheden geconstateerd bij de verkiezing. Dat maakte hij woensdagavond bekend in het Okura Hotel in Amsterdam.

De waarnemer, kandidaat-notaris Wouter Kolff, heeft zijn bevindingen gerapporteerd aan het campagneteam van kandidaat-lijsttrekker Rita Verdonk, die om het toezicht had gevraagd om fouten bij de verkiezing te voorkomen.


Verdonk steunt Rutte
Rita Verdonk zal pal achter Mark Rutte, de nieuwe lijsttrekker van de VVD, gaan staan. Ze kondigde aan samen met hem op te trekken om van de VVD de grootste partij te maken. "Op mij kun je rekenen", zei Verdonk nadat ze Rutte had gefeliciteerd met zijn overwinning.

Verdonk begon haar toespraak door te zeggen dat opiniepeilingen niet altijd betrouwbaar zijn. "Daar was ik liever op een andere manier achter gekomen", zei ze. De VVD mag volgens haar trots zijn dat Rutte de partij nu gaat leiden.

Verdonk, die minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie is, bedankte verder de derde kandidaat in de strijd om het lijsttrekkerschap, Jelleke Veenendaal, voor haar "kritische noot" in de campagne.

Balkenende feliciteert Rutte
Premier Jan Peter Balkenende heeft woensdag Mark Rutte gefeliciteerd met zijn verkiezing tot lijsttrekker van de VVD. Hiermee komt "een eind aan een spannende periode", die de minister-president "van afstand" gevolgd heeft.

Balkenende "gaat ervan uit dat de VVD samen met CDA en D66" zal meewerken aan het tot "een succes maken van het beleid van het kabinet." Hij "kijkt uit naar het debat met Rutte, ook al zal de campagne pas volgend jaar beginnen."

Zalm
Mark Rutte en Rita Verdonk, de nummers één en twee van de verkiezing om het partijleiderschap van de VVD, zouden "een mooie tandem" kunnen vormen op de kandidatenlijst voor toekomstige verkiezingen. Dat zei de vicepremier Gerrit Zalm van de VVD woensdagavond in een reactie op de overwinning van Mark Rutte.

De minister van Financiën verklaarde de winst van Rutte uit het feit dat deze al een lange staat van dienst heeft binnen de partij, terwijl Verdonk pas drie jaar actief is voor de VVD in de landelijke politiek. Zalm zei dat hij trots is omdat hij zowel Rutte als Verdonk heeft gescout voor de landelijke politiek. Hij voelt zich hun "peetvader".

Zalm is blij dat de uitslag van de lijsttrekkerverkiezing nu bekend is. Hij wilde niet zeggen voor wie hij heeft gekozen. De minister verwacht dat de VVD ook in de toekomst de leider zal blijven kiezen op deze wijze.

Bos wil in debat
PvdA-leider Wouter Bos heeft de nieuwe VVD-lijsttrekker Mark Rutte woensdag gefeliciteerd met zijn overwinning. Hij verheugt zich erop de komende maanden met Rutte in debat te gaan over de vraag waar we met Nederland heen willen, zo liet Bos in een eerste reactie weten.

De PvdA-leider is benieuwd wat de uitverkiezing van Rutte als lijsttrekker voor de liberalen betekent voor de koers van de VVD. In de strijd om het lijsttrekkerschap kwamen volgens Bos vooral verschillen in stijl naar voren, niet zozeer in inhoud. "Als je kijkt naar de voorstellen die ze tijdens hun campagne deden, moet je constateren dat de VVD, ook onder Rutte, een partij is en blijft voor grote bedrijven en hoge inkomens", aldus Bos.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re: Mark Rutte nieuwe VVD-leider
« Reply #1 on: June 04, 2006, 02:47:47 PM »
We hebben meer aan figuren zoals Wouter Bos, Mark Rutte, die iets constructiefs neer proberen te zetten, dan van die blaaskaken die alleen maar lopen te vitten op buitenlanders, de euro, etc.

Offline bastheboss

 • *****
 • 409
 • +70/-16
 • Gender: Male
 • *360*
Re: Mark Rutte nieuwe VVD-leider
« Reply #2 on: June 29, 2006, 09:01:23 PM »
Wat probeert Wouter Bos dan constructief neer te zetten?

Ik heb hem alleen nog maar horen praten bij 'crisissen' dat dit kabinet toch wel heel slecht is. geen voorbeeld hoe het wel moet.

Offline Peter

 • *****
 • 423
 • +37/-7
 • Gender: Male
 • Meten = Weten
Re: Mark Rutte nieuwe VVD-leider
« Reply #3 on: June 29, 2006, 11:02:15 PM »
Dat is de rol van de oppositie. Proberen het huidige kabinet ten val te brengen.

Inhoudelijk kan een oppositie weinig beginnen. Want als ze met een omstreden plan komen, zal het regerende kabinet nooit instemmen.

Nu de kans groter word dat links aan de macht komt, kan een Wouter Bos wel laten zien waar een PvdA voor staat.
Surf maar eens naar de websites van politieke partijen om hun standpunten en ideeën te bekijken.
Of doe eens de stemwijzer, maar pas op met het buitenland beleid!!, want als je voor milieu bent, voor solidariteit, voor betaalbaar onderwijs etc, maar tegen buitenlanders, krijg je al gauw een rechts stemadvies voorgeschoteld, terwijl je beter op een PvdA, SP of  D66 kan stemmen (al is D66 nu wel weer een beetje de gebeten hond, terwijl iedereen blij is met de val van het kabinet)Offline bastheboss

 • *****
 • 409
 • +70/-16
 • Gender: Male
 • *360*
Re: Mark Rutte nieuwe VVD-leider
« Reply #4 on: June 30, 2006, 08:15:09 PM »
Ik vind niet dat de rol van de oppositie is alleen maar proberen het kabinet te laten vallen.
De oppositie zit in de kamer die een controlerende taak heeft. Ze mogen dus kritische vragen stellen en zelf voorstellen voor veranderingen brengen. Ook hebben ze het recht van initiatief dus ze mogen zelf ook een nieuwe wet verzinnen. Bos is nou niet met ook maar iets van dit bezig. Hij is amper in de Kamerdebatten te zien, iets waar Femke Halsema wel zichtbaar is.  Hij is er alleen als de kippen bij om via de pers zijn linkse propaganda aan het publiek te verkondigen.

De oppositie is er niet om het kabinet af te kraken. Zij zijn als volksvertegenwoordigers gekozen en dan is het niet de bedoeling om alleen maar tegen te werken.