Neoweb.nl

PvdA wil boete voor hoogopgeleide vrouwen die niet werken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
PvdA wil boete voor hoogopgeleide vrouwen die niet werken
« on: March 23, 2006, 08:41:49 AM »
PvdA wil boete voor hoogopgeleide vrouwen die niet werken

bron:nu.nl

DEN HAAG - De Partij van de Arbeid wil dat hoogopgeleide vrouwen een deel van de kosten van hun opleiding terugbetalen, als ze na hun studie niet kiezen voor een baan. Dat zegt S. Dijksma, vicevoorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, in Forum, het periodiek van werkgeversvereniging VNO-NCW, dat donderdag verschijnt.

"Een hoogopgeleide vrouw die ervoor kiest thuis te blijven en niet te werken: dat is kapitaalvernietiging", zegt Dijksma, die zelf sinds twee├źneenhalf jaar moeder is. "Je geniet op kosten van de samenleving een dure opleiding, die kennis mag je niet straffeloos weggooien. Die vrouwen zouden een deel van de kosten van hun opleiding moeten terugbetalen."


Kritiek
Vanuit de Tweede Kamer en de vakbeweging is veel kritiek op het PvdA-plan. Zo vrezen zowel regeringspartijen CDA en VVD als de vakbond Abvakabo FNV dat dit eerder vrouwen ontmoedigt verder te studeren dan dat het stimuleert om te gaan werken.

De SGP stelt dat moeders voor de PvdA kennelijk alleen waarde hebben als ze geld verdienen.

Sancties
Vicefractievoorzitter Verburg van het CDA stelt dat de problemen voor gezinnen om arbeid en zorg te combineren inderdaad aangepakt moeten worden. Zij hekelt echter de wijze waarop de PvdA dat nu wil. "Volgens het plan van de PvdA wordt voor mensen bepaald hoe ze moeten leven en voldoe je niet aan de visie van deze partij dan kun je rekenen op sancties."

Bijeffecten
Verburg voorziet twee bijeffecten van het PvdA-plan. "Allereerst zullen hoogopgeleide vrouwen vaker met hun partner besluiten geen gezin te stichten. En als we nog minder kinderen krijgen, gaat de vergrijzing sneller.

Daarnaast zullen meisjes uit gezinnen met lagere inkomens eerder het advies krijgen om maar niet verder te studeren, omdat het risico bestaat dat ze de kosten moeten terugbetalen. Terwijl we nu net bereikt hebben dat mannen en vrouwen evenhoog opgeleid zijn."

Prikkel
Voorzitter Snoey van de FNV-bond in de publieke sector Abvakabo stelde eerder deze maand nog de vraag "of het normaal is dat er vrouwen zijn die na het volgen van jarenlange dure studies, stoppen met werken als ze kinderen hebben gekregen? En of die een prikkel nodig hebben."

Volgens de Abvakabo-voorzitter slaat de PvdA nu echter "de plank volledig mis". Volgens Snoey worden meiden eerder ontmoedigd om door te leren dan meer te gaan werken. Volgens haar moet de oplossing voor problemen om arbeid en zorg te combineren worden gezocht in betere, betaalbare kinderopvang en meer zeggenschap over werktijden.