Neoweb.nl

Schiphol brand: Donner en Dekker stappen op

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline merkator

 • *****
 • 330
 • +25/-4
 • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Schiphol brand: Donner en Dekker stappen op
« on: September 21, 2006, 04:22:18 PM »
Donner en Dekker stappen op 

bron:nu.nl

DEN HAAG - De ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) treden af na de vernietigende kritiek over de Schipholbrand in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ingewijden hebben dat donderdag bevestigd.

De twee ministers overlegden donderdagochtend met premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Gerrit Zalm in het Catshuis in Den Haag. Ook de fractievoorzitters Maxime Verhagen (CDA) en Mark Rutte (VVD) waren erbij. Even daarvoor had de onderzoeksraad onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven elders in de stad het keiharde rapport over de brand gepresenteerd. Van Vollenhoven wilde niet reageren op het aftreden van beide ministers.

Regels
De onderzoeksraad stelt dat bij de Schipholbrand "minder of geen" doden waren gevallen, als de overheid zich aan de regels van brandveiligheid had gehouden. Vooral de Dienst Justitiƫle Inrichtingen (DJI), die onder Donner valt, krijgt veel kritiek.

Veiligheid
Maar ook de Rijksgebouwendienst, die onder VROM valt, en de gemeente Haarlemmermeer zijn tekortgeschoten. De drie instanties hebben te weinig aan veiligheid en vooral aan brandveiligheid gedaan. De brand kostte eind oktober vorig jaar aan elf mensen het leven.

De 57-jarige Donner, die lid is van het CDA, is sinds 22 juli 2002 minister. Hij staat vijfde op de kandidatenlijst van het CDA voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Verdedigen
Aanvankelijk werd verwacht dat Donner zich eerst wilde verdedigen in de Tweede Kamer over de Schipholbrand, voordat hij een besluit over zijn positie zou nemen. Het eindrapport van de onderzoeksraad, dat hij woensdag ontving, bleek echter in vergelijking met het conceptrapport nog harder te oordelen over de rol van de ambtelijke dienst die onder de verantwoordelijkheid van Donner valt.

De 64-jarige Dekker, die lid is van de VVD, is sinds 27 mei 2003 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Ze had eerder al aangekondigd uit de politiek te stappen.

Offline bashanna

 • *****
 • 774
 • +55/-6
 • yourney to the future
Re: Schiphol brand: Donner en Dekker stappen op
« Reply #1 on: September 22, 2006, 09:03:08 AM »
Jammer van Donner en Peijs, maar wel terecht! Maar het is zeker niet overgeefbaar!

Maar wat doen we met de ministers die verantwoordelijk zijn voor de jaarlijks duizenden doden in Nederland door bijvoorbeeld het slechte milieu (fijnstof etc) , onbetaalbaar geworden medicijnen (door het nieuwe zorgstelsel), burgerslachtoffers in olie-oorlogen etc.??

Volgens mij kan het hele kabinet dan net zo goed nu meteen opstappen!
 

Offline Cornelisman

 • **
 • 52
 • +6/-1
 • Neoweb:Innovatie, Technologie, Duurzaamheid & Milieu
Re: Schiphol brand: Donner en Dekker stappen op
« Reply #2 on: May 19, 2007, 01:25:33 PM »
wat een gehuil, die mensne moeten blij zijn dat ze een dikke kamer kregen. had die kerel maar niet moeten roken. een typisch geval van  happens.