Neoweb.nl

PvdA grote winnaar lokale verkiezingen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
PvdA grote winnaar lokale verkiezingen
« on: March 07, 2006, 10:14:10 PM »
'PvdA wint lokale verkiezingen'

bron:nu.nl

AMSTERDAM - De PvdA lijkt dinsdag de winnaar te zijn geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een tussenstand van de NOS op basis van de getelde stemmen in 21 gemeenten.

De sociaal-democratische oppositiepartij had daar vier jaar geleden in totaal 58 raadszetels en komt nu uit op 79 zetels. De SP komt van nul op negen raadszetels uit.

De huidige coalitiepartijen VVD, CDA en D66 staan alle op licht verlies. Het CDA zou in de 21 gemeenten 10 van de 73 zetels kwijtraken, terwijl de VVD 4 gemeenteraadsleden moet inleveren. D66 daalt van negen naar zes zetels.

Opkomst
De opkomst lijkt iets hoger uit te vallen dan vier jaar geleden, toen 58 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus maakte.

In een eerste reactie zegt PvdA-voorzitter Michiel van Hulten voor de camera van de NOS dat de winst voor zijn partij een signaal is richting de huidige coalitie. "Ik denk dat de kiezers een heel duidelijk signaal hebben gegeven aan het kabinet dat het de koers nu echt moet wijzigen."

Rozendaal
De Gelderse gemeente Rozendaal heeft dinsdagavond als eerste de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. In de gemeente, die wordt bestuurd door drie lokale partijen, heeft 78,6 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt. Op Schiermonnikoog bedroeg de opkomst 84 procent.

De gemeente Renswoude is de eerste die cijfers over de landelijke partijen heeft gepresenteerd. Het CDA kwam daar uit op 39 procent van de stemmen, een verlies van iets meer dan een procent. De SGP klom van 26,5 naar 30,5 procent, terwijl de VVD op 23,7 procent van de stemmen uitkwam; eveneens een kleine plus.

Pastors vol vertrouwen
Marco Pastors, de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, heeft alle vertrouwen in de afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. "De democratie zal zegevieren", zei Pastors kort nadat hij dinsdagavond de burgerzaal van het Rotterdamse was binnengekomen. "Ik hoop op een duidelijke uitslag", aldus de voorman van LR. Pastors kwam met zijn gevolg van Leefbaren, onder wie wethouder Marianne van den Anker en haar college Wim van Sluis, als een filmster binnen. In zijn kielzog een horde fotografen en camera's.

LR had een bijeenkomst gehad in een eetcafé aan de overkant van het Stadhuis. De burgerzaal van het stadhuis is overvol, niet alleen met mensen uit de politiek, maar vooral veel media.