Neoweb.nl

Fransen stemmen "NON" tegen Europese grondwet

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.146
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Fransen stemmen "NON" tegen Europese grondwet
« on: May 30, 2005, 10:08:22 AM »
Balkenende teleurgesteld over Franse 'nee'
 
Premier Balkenende is ‘teleurgesteld’ na het Franse 'nee' tegen de Europese grondwet. Hij had liever een positieve uitslag gezien, liet hij zondagavond weten. Balkenende riep de Nederlandse kiezers op 'ja' te stemmen.

“We moeten ons niet door de Fransen de wet laten voorschrijven. Om met de Belgische oud-premier Dehaene te zeggen moet Nederland nu Frankrijk een lesje leren.” Het 'non' is volgens de minister-president reden te meer voor een Nederlands 'ja'. “Nederland speelt juist nu een belangrijke rol. We moeten ons bewust zijn van ons eigen belang om 'ja' te zeggen.”

Een Nederlandse afwijzing kost invloed, gaf Balkenende indirect aan. Op de vraag over de gevolgen van een 'nee' zei hij dat de Franse president Chirac daarop is vooruitgelopen door te laten doorschemeren dat Frankrijk macht zou kunnen verliezen als het tot een 'nee' zou komen.

Balkenende zei verder dat hij Chirac geen advies zal geven wat nu te doen. Hij wacht af wat de Franse president half juni op de Europese top in Brussel over de situatie zal zeggen.

Van Aartsen
Ook VVD-leider Van Aartsen riep de Nederlanders hartstochtelijk op tot een 'ja'. “De wedstrijd is niet over”, stelde hij zondag. Na het Franse 'nee' is het verdrag - Van Aartsen liet het woord grondwet na - niet weg. “Parijs schrijft ons de wet niet voor.”

Volgens de VVD-voorman is een Frans 'nee' ‘slecht voor Frankrijk en slecht voor de Europese Unie, maar het opent ook perspectief voor Nederland’. Nederland krijgt volgens hem nu de kans door een overtuigend 'ja' volwaardig mee te beslissen hoe verder te gaan met de Franse republiek.

Juncker: ratificatieproces moet doorgaan
Het ratificatieproces van de Europese grondwet moet in de andere lidstaten van de Europese Unie gewoon doorgaan. Dit zei de Luxemburgse premier en huidig EU-voorzitter Juncker zondagavond in een eerste reactie op de uitslag van het Franse referendum over de grondwet.

Straw wil 'periode van bezinning' voor EU
De Franse verwerping van de Europese grondwet roept serieuze vragen op over de toekomst van de Europese Unie en moet worden gevolgd door een periode van bezinning. Dat zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zondagavond.

Straw zei dat Groot-Brittannië, dat op 1 juli het voorzitterschap van de EU op zich neemt, het resultaat van het Franse referendum zal respecteren. Hij liet zich er nog niet over uit of Londen nog steeds van plan is volgend jaar zelf een referendum over de Europese grondwet te houden.

'Geen verband EU-kandidatuur Turkije met Frans nee'
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül ziet geen verband tussen de kandidatuur van zijn land voor het lidmaatschap van de Europese Unie en het Franse 'nee' tegen de Europese grondwet. Hij zei zondag dat het besluit van de unie om toetredingsbesprekingen met Turkije te beginnen, onomkeerbaar was.

Zorgen dat het resultaat van het Franse referendum voor Turkije een kink in de kabel zou kunnen zijn in het streven EU-lid te worden, wuifde Gül weg. “Daar is niets van waar”, citeerde persbureau Anatolië de minister. Hij sprak tegen de pers in het vliegtuig dat hem naar Bahrein brengt voor een officieel bezoek. “De uitslag heeft niets te maken met Turkije”, aldus Gül.

Bron: ANP, Planet.nl