Neoweb.nl

Van Aartsen gooit handdoek in de ring

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Van Aartsen gooit handdoek in de ring
« on: March 08, 2006, 09:43:40 AM »
Van Aartsen gooit handdoek in de ring

bron:nu.nl

DEN HAAG - Jozias van Aartsen is opgestapt als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij deed dat in de nacht van dinsdag op woensdag wegens de teleurstellende uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor de liberalen. De VVD zakte van 1374 naar 1246 gemeenteraadszetels, waar gehoopt was op een kleine winst.

Van Aartsen geeft woensdag om 11.00 uur een persconferentie, waarschijnlijk in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het aftreden van de fractievoorzitter werd bekendgemaakt door zijn woordvoerder.


Verantwoordelijkheid
Volgens de zegsman heeft de VVD-leider zijn besluit op eigen initiatief genomen. "We hebben intensief en met een grote eensgezindheid campagne gevoerd. Het resultaat is van ons allemaal. Maar er is maar één die de gezamenlijke verantwoordelijkheid op zich kan nemen. En dat ben ik", aldus Van Aartsen in een persverklaring.

Hij blijft volgens zijn woordvoerder wel actief in de Tweede Kamer na zijn terugtreden als fractievoorzitter. Totdat een nieuwe fractievoorzitter is gekozen, neemt Bibi de Vries, de huidige vice-fractievoorzitter, de honneurs van Van Aartsen waar.

Redelijk positief
Van Aartsen toonde zich tijdens de verkiezingsavond nog redelijk positief over een ANP/NOS-peiling van Maurice de Hond die uitwees dat bij landelijke verkiezingen de VVD slechts twee zetels zou verliezen. Op grond van het onderzoek zou de partij in de Tweede Kamer van 28 naar 26 zetels gaan. Coalitiegenoot CDA zou 13 van zijn 44 Kamerzetels kwijtraken en D66 zou teruggaan van 6 naar 4.

De liberale fractieleider vond de cijfers best meevallen, omdat in eerdere peilingen een grotere achteruitgang werd voorspeld. Van Aartsen: "Gemeenteraadsverkiezingen zijn altijd moeilijk voor de VVD. We verwachten nooit een geweldige uitslag. De raadsverkiezingen zijn sowieso heel moeilijk voor de regeringspartijen. Wij zijn nog het meest stabiel."

Bijzonder jammer
Vice-fractievoorzitter Bibi de Vries van de VVD noemde het opstappen van fractievoorzitter Van Aartsen woensdagmorgen "bijzonder jammer". De Vries stelde dat ze het wel had zien aankomen. Aan het begin van de nacht van dinsdag op woensdag was De Vries nog betrokken geweest bij overleg over de positie van Van Aartsen.

"Hij heeft voor zichzelf consequenties willen trekken", zei De Vries. "Hij gaat ergens voor, maar dan wil hij ook wel wat binnen halen. De uitslag viel gewoon erg tegen. Er is sprake van verlies en er was gehoopt op een kleine winst."

Van Baalen: 'Ik heb hem hoog zitten'
Prominent VVD-parlementeriër Hans van Baalen zei woensdagmorgen dat hij het zeer betreurt dat fractievoorzitter Van Aartsen is opgestapt. "Het is triest als mensen als Van Aartsen het veld moeten ruimen. Ik heb hem hoog zitten", aldus Van Baalen, die het nieuws via de media vernam.

De vroegere campagneleider van de VVD zei dinsdag nog dat hij het onnodig vond dat er koppen zouden rollen bij een negatief verkiezingsresultaat voor zijn partij. Volgens Van Baalen heeft vanuit de VVD-fractie niemand aangedrongen op het vertrek van Van Aartsen.