Neoweb.nl

PvdA zakt weg in voorspelling NUpoll

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
PvdA zakt weg in voorspelling NUpoll
« on: May 28, 2010, 02:26:30 PM »
PvdA zakt weg in voorspelling NUpoll
AMSTERDAM - De VVD zet zijn opmars in de voorspelling van NUpoll voort. De liberalen kunnen volgens de ruim 5200 deelnemers rekenen op 34 zetels en zijn daarmee de grootste partij. De PvdA zakt daarentegen steeds verder weg.

De PvdA, die de wind eerder deze maand nog flink in de zeilen had, verloor bij NUpoll ten opzichte van vorige week drie zetels en staat nu op 28.

De campagne van de sociaal-democraten lijkt enigszins in het slop te zijn geraakt. Lijsttrekker Job Cohen zou tijdens verkiezingsdebatten geen sterke indruk hebben gemaakt, en bovendien kreeg de PvdA veel kritiek toen het enkele malen zijn verkiezingsprogramma aanpaste.

Mark Rutte
VVD-leider Rutte daarentegen werd door veel kijkers en luisteraars uitgeroepen tot de winnaar van de belangrijkste debatten tot nu toe. Ook in een peiling op NU.nl zegt 33 procent van de ruim 20.000 stemmers dat Rutte de sterkste indruk maakte. Hij wint daarmee op grote afstand van PVV-leider Geert Wilders (13 procent) en Job Cohen (PvdA), Emile Roemer (SP) en Femke Halsema (GroenLinks), die allen 11 procent van de stemmen kregen.

Ruttes sterke optreden levert hem bij NUpoll een winst op van drie zetels ten opzichte van vorige week. Toen was de VVD met 31 zetels nog even groot als de PvdA.

CDA
Opvallend blijft verder de relatief goede score van het CDA bij NUpoll. De christendemocraten kunnen volgens de deelnemers aan NUpoll rekenen op 29 zetels. Dat is weliswaar een verlies van 12 zetels ten opzichte van de huidige Kamer, maar wel aanzienlijk meer dan in de peilingen van Maurice de Hond (25) en de Politieke Barometer (26).

Voorspelling
De opzet van NUpoll wijkt af van die van de andere peilingen, waarbij deelnemers wordt gevraagd wat ze zelf van plan zijn te stemmen. Op NUpoll voorspellen deelnemers de uitslag van de verkiezingen.

Geregistreerde deelnemers kunnen hun voorspelling in de vier weken in de aanloop naar de verkiezingen steeds aanpassen naar aanleiding van actuele gebeurtenissen tijdens de campagne. Vooral de afgelopen week wijzigde de zetelverdeling sterk.

bron:nu.nl