Neoweb.nl

Wet tegen verheerlijken terreur

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.147
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Wet tegen verheerlijken terreur
« on: July 28, 2005, 12:01:56 PM »
Wet tegen verheerlijken terreur

bron:nu.nl

DEN HAAG - Op het verheerlijken van terreur komt voortaan een celstraf van maximaal een jaar. Dat staat in een ontwerpwetsvoorstel van minister Donner (Justitie). Eerder dit jaar kondigde het kabinet aan met maatregelen te komen om imams aan te pakken die haat zaaien.

In het wetsvoorstel staat als bijkomende straf, dat mensen uit hun ambt kunnen worden gezet, als zij daarvan misbruik maken door op te ruien of haat te zaaien. Dit kan van toepassing zijn bij het rekruteren voor de jihad (heilige oorlog) en bij het verheerlijken, vergoelijken, bagatelliseren of ontkennen van zeer ernstige misdrijven.

Radicalisering
Minister Donner schrijft in een toelichting op het wetsvoorstel, dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, dat grievende uitlatingen de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen op scherp kunnen zetten en de radicalisering bevorderen. Ze zijn strafwaardig als ze de openbare orde ernstig verstoren of kunnen verstoren.

De CDA-bewindsman vindt het van groot belang dat iedereen op waardige wijze deelneemt aan het maatschappelijke debat. "Daarbij staat de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst voorop," aldus Donner. Hij voegt eraan toe: "Strafwetgeving is nodig als laatste schakel in de aanpak van mensen die misbruik maken van hun grondwettelijke vrijheden ten koste van anderen grondwettelijke vrijheden ten koste van anderen."

Aanvulling
Donner ziet de voorgestelde maatregel als een "aanvulling op misdrijven als opruiing, discriminatie en het aanzetten tot haat of geweld".