Neoweb.nl

Wilders - 'Met islam blijft elke democratie fake'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mjkamminga

  • *
  • 48
  • +3/-0
Wilders - 'Met islam blijft elke democratie fake'
« on: February 25, 2011, 02:32:08 PM »
Met de islam als dominante godsdienst zullen landen als Tunesië, Egypte en Libië nooit een democratie worden, stelt Geert Wilders in een gesprek met NU.nl. "Het kan net zo goed nog erger worden".

Wat vindt u van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten?
"Die mensen willen af van de dictatuur. En als dat lukt ben ik blij voor ze. Maar er liggen enorme gevaren op de loer en het is de vraag of die niet worden onderschat."

"Ik las twee weken terug een onderzoek van het Pew Research Center, een gerenommeerd onderzoeksbureau. Pin me niet vast op de cijfers, maar daaruit blijkt dat 90 procent van de Egyptenaren vindt dat overspelige vrouwen mogen worden gestenigd. 80 procent vindt dat afvalligen mogen worden gedood."

"Dan hebben we het dus niet over het moslimbroederschap, maar over de gemiddelde Egyptenaar. Dat is dus heel serieus."

"In Libië zie je dat ook, daar rond Benghazi. Dat zijn strongholds van islamisten. Het is allemaal een dubbeltje op zijn kant. Het kan net zo goed erg of nog erger worden."

Kunt u die cijfers verklaren?
"Dat heb je in Gaza ook gezien. Het heeft ermee te maken dat je te maken hebt met corrupte regimes en het ontbreken van een middenklasse. Net zoals Hamas in Gaza is het moslimbroederschap in dat gat gesprongen."

"Als je geen eten had of je zoontje was ziek en moest naar het ziekenhuis, dan waren ze er voor je. Wiens brood je eet, wiens taal je spreekt. Zo werkt het."

Maar in Egypte bijvoorbeeld, was een groot deel van de protesterende groep internettende studenten onder de 30 jaar.

"Laat je niet voor de gek houden. Al die mensen die je op het Tahrirplein voor de camera's van Al Jazeera zag, zaten om de hoek op school op de American Univesity. Dat is dus niet de gemiddelde Egyptenaar. Mensen denken altijd dat wat je ziet, dat dat het is."

U verwacht dus eigenlijk niet dat er in het Midden-Oosten democratieën gaan ontstaan?
"Islam en democratie gaan niet samen. Dat is intrinsiek tegenstrijdig aan elkaar. Dat is zoiets als water en vuur. Dat wil niet zeggen dat moslims en democratie niet samengaan. Ik heb hier ook altijd het onderscheid gemaakt tussen de fascistische ideologie en de mensen."

Dus islam en democratie gaat niet samen, maar democratie met moslims wel.
"Maar dan moeten die moslims, dat is een beetje tegenstrijdig, meer en meer afstand nemen van de islam. Of je kan zeggen: hoe minder moslim je bent, hoe beter het kan. Als dat niet gebeurt zal het nooit kunnen en zal elke democratie fake zijn."

Zouden de opstanden voor een verlichting kunnen zorgen?
"Dat kan niet met de islam. Dat is onmogelijk. Luister naar de leuzen die je hoort vanuit Tripoli over het einde van Kaddafi. Luister naar die leuzen. Dat zijn religieuze teksten. Religieus!"

"Als ik tijd heb 's avonds kijk ik naar dertig -ik ben een totale gek wat dat betreft- Arabische zenders, Libische zenders, ik heb het allemaal. Luister naar wat ze zeggen. Dat zijn teksten, als je die zou horen zou je geloven dat het niet makkelijk is om daar voor verlichting te zorgen."

Wat roepen ze dan?
"Ze willen een kalifaat, een islamitisch rijk. De minister van Buitenlandse Zaken van Italië kwam ermee. Die zei: 'Hoor wat ze zeggen: honderdduizenden mensen roepen dat ze een kalifaat willen stichten in Libië'."

Ligt er geen taak voor de internationale gemeenschap...
"...ja hoe? Vertel eens hoe? Genocide is nergens in de wereld acceptabel. Je moet zorgen dat je druk uitoefent om dit soort foute dingen in de wereld te voorkomen, maar uiteindelijk kiest het Libische slash Egyptische volk."

"Het enige wat je kan doen is hopen dat het goed gaat en als het fout gaat je handen er vanaf trekken."

Het kan toch dat steeds minder moslims streng hun geloof belijden.
"Het gaat niet alleen om het belijden, maar ook om het politieke systeem. Iedereen is bang dat de sharia wordt ingevoerd als het moslimbroederschap de macht krijgt in Egypte. Terwijl, het staat al ik weet niet hoe lang in de grondwet. Wetten moeten onderhevig zijn aan de sharia. Geen journalist die het opschrijft."

In de katholieke kerk kreeg je afsplitsingen. Waarom kan dat niet bij de islam?
"Er zijn grote verschillen. De Koran is het woord van god, dat is niet in het christelijk geloof. In de tijd van Augustinus werd de tweerijkenleer verkondigd: De wet van god en de wet op aarde."

"Daar is al snel geaccepteerd dat er twee rijken zijn en dat de een zich niet altijd met de ander moet bemoeien. Dat is heel anders dan de op gebiedende wijze bevelen uit de Koran."

"Iedereen die zegt dat het christelijk geloof met de islam te vergelijken is heeft totaal geen kaas gegeten van de islam. Niet omdat ik het niet zou willen, maar omdat het niet kan. Ik kan ook niet van een auto een vliegtuig maken."

Mensen moeten dus los komen van het geloof om democratie mogelijk te maken.
"Dat zou moeten ja. Dat kan niet anders."

Ziet u dat gebeuren?
"Ik denk het niet. Tenzij moslims, of landen, afstappen van de islam zoals we die nu kennen. De islam kan niet veranderen, maar de mensen wel."

Bron: nu.nl