Neoweb.nl

AIDS & HIV

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.146
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
AIDS & HIV
« on: September 27, 2007, 09:19:31 AM »
Hiv kan resistent blijven na behandeling

UTRECHT - Het virus dat aids veroorzaakt, hiv, kan resistent worden tegen medicijnen. Normaal gesproken verdwijnt deze resistentie als de behandeling met medicijnen stopt, het virus heeft er dan geen voordeel meer bij.
 
Maar in haar proefschrift toont Marleen Huigen aan dat hiv z¿n resistentie kan behouden in de afwezigheid van medicijnen. Deze resistente varianten worden bovendien ook overgedragen tussen mensen. Dat kan een probleem vormen bij de behandeling van hiv, aangezien nieuwe patiënten dan al resistente virussen bij zich dragen terwijl ze nog nooit behandeld zijn. 

Vermenigvuldigen
Huigen onderzocht de resistentie tegen reverse transcriptase remmers, medicijnen die al twintig jaar gebruikt worden. Als hiv hiertegen resistentie verwerft kan het virus zich minder goed vermenigvuldigen.

Huigen laat zien dat resistent hiv zodanig kan veranderen dat z¿n vermenigvuldigingssnelheid weer op het oude niveau terecht komt terwijl de resistentie behouden blijft. Dit verschijnsel heet 'compensatoire fixatie'.

Huigen promoveert op 11 oktober aan de Universiteit Utrecht.

bron: ANP & nu.nl

Offline laurens

 • **
 • 55
 • +3/-0
Re:AIDS & HIV
« Reply #1 on: August 24, 2010, 03:29:36 PM »
'HIV-virus kan zich verschuilen in brein'

 Het hiv-virus is in staat om zich te verstoppen in het hersenvocht van patiënten. Dat hebben Zweedse wetenschappers aangetoond.

Zogenaamde hiv-remmers kunnen ervoor zorgen dat het hiv-virus verdwijnt uit het bloed van besmette mensen. Maar na zo’n behandeling houdt het virus zich vaak schuil in de hersenen van patiënten.

Dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Göteborg, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

“De antivirale behandeling van het brein is gecompliceerd”, verklaart hoofdonderzoeker Arvid Eden. “Dat komt voor een deel omdat de hersenen worden omgeven door een beschermend laagje dat bepaalt in welke mate medicijnen worden binnengelaten.”

Schoon bloed
De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door de hersenen te onderzoeken van enkele tientallen hiv-patiënten die waren behandeld met hiv-remmers. Bij tien procent van de proefpersonen bleek het hiv-virus zich schuil te houden in hun hersenvocht, terwijl hun bloed wel volledig ‘schoon’ was.

De uitkomsten van de studie suggereren dat de effecten van hiv niet volledig kunnen worden onderdrukt met de huidige medicijnen. Het is niet duidelijk of de aanwezigheid van het virus in de hersenen kan leiden tot complicaties.

Nieuwe behandelingen
“Maar naar mijn mening moeten we de effecten op het brein in ogenschouw nemen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en strategieën voor het behandelen van hiv”, aldus hoofdonderzoeker Eden.

Bron: nu.nl

Offline Robert

 • *****
 • 3.146
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re:AIDS & HIV
« Reply #2 on: February 21, 2011, 10:28:38 AM »
3D-model van hiv-virus gecreëerd
AMSTERDAM – Russische onderzoekers hebben het tot nu toe meest gedetailleerd 3D-model van het hiv-virus gecreëerd.

Het model van het virus toont 17 virale en celaire eiwitten en maarliefst 160 verschillende moleculen in dezelfde verhouding als in een echt hiv-deeltje.

Het DNA van het virus is in het oranje afgebeeld. Structuren die grijs zijn gekleurd, voeren een interactie uit met menselijke cellen.

3D Model gemaakt met informatie uit artikelen en interviews
De visualisatie is gecreëerd door onderzoekers van het bedrijf Visual Science. Het filmpje heeft de eerste prijs gewonnen in de 2010 International Science and Engineering Visualization Challenge. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

De ontwerpers van het model haalden hun informatie uit 100 artikelen over hiv en interviews met deskundigen. Het filmpje werd uiteindelijk gemaakt door 3D-specialisten en grafisch ontwerpers.

RNA
Het hiv-virus dringt de cellen van het menselijk afweersysteem binnen door zichzelf te omgeven met eiwitten (de oranje structuren). In de gastheercel wordt de code van het virus-RNA overgeschreven en ingebouwd in het DNA.

Een infectie met hiv leidt in eerste instantie tot een algemene immunodeficiëntie. Dat wil zeggen dat de afweer tegen bedreigingen voor het lichaam langzaam wordt afgebroken.

Als er per microliter bloed minder dan 200 gezonde T-helpercellen (belangrijke cellen voor het afweersysteem) worden aangetroffen, wordt er gesproken van aids.

zie ook:http://visualscience.ru/en/illustrations/modelling/hiv/
http://www.newscientist.com/blogs/nstv/2011/02/hiv-as-youve-never-seen-it-before.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hiv
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aids

bron: nu.nl