Neoweb.nl

Akkoord over stamcelonderzoek in VS

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Akkoord over stamcelonderzoek in VS
« on: May 25, 2005, 12:05:50 PM »
Akkoord over stamcelonderzoek in VS

bron:nu.nl

WASHINGTON - Ondanks een dreigend veto van president Bush is het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dinsdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat meer federale gelden beschikbaar moet stellen voor stamcelonderzoek. Dat berichtten Amerikaanse media in de nacht van dinsdag op woensdag.

De aangenomen wet maakt een einde aan een in 2001 door Bush ingestelde beperking van de financiering van onderzoek naar embryonale stamcellen. Voorstanders zien in dat onderzoek een mogelijke doorbraak naar de behandeling van ziektes, terwijl tegenstanders als Bush dergelijk onderzoek om ethisch-religieuze redenen afwijzen.

Embryo's
De stamcellen waarover dit wetsvoorstel gaat worden verkregen uit menselijke embryo's, veelal "geproduceerd" ten behoeve van paren die via IVF een kind willen krijgen. Geregeld zijn er embryo's 'over' en die zouden voor onderzoek gebruikt kunnen worden. Wetenschappers zeggen dat embryonale stamcellen beter zijn voor wetenschappelijk onderzoek dat bijvoorbeeld stamcellen die verkregen kunnen worden uit bloed in de navelstreng.

De senaat moet zich ook nog over de wet buigen. Bush heeft vervolgens het recht een veto uit te spreken en hij kondigde eerder aan dat ook te zullen doen.