Neoweb.nl

Multiple sclerose ook bij kinderen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.123
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Multiple sclerose ook bij kinderen
« on: August 18, 2005, 09:38:30 AM »
Multiple sclerose ook bij kinderen

bron:nu.nl

MAASSLUIS - Nederland telt twintig kinderen die lijden aan mutliple sclerose (MS). Dit heeft het Nationaal MS-Fonds woensdag gemeld. Artsen veronderstelden tot voor kort dat de ziekte alleen bij volwassenen voorkwam.

Volgens een prognose van het fonds zullen er over vijf jaar tweehonderd kinderen met de ziekte zijn. "Niet dat de ziekte vaker uit zal breken onder deze jonge mensen, maar wel omdat MS vaker herkend zal gaan worden door kinderartsen en kinderneurologen", voorspelde een woordvoerder.

Signalen
MS bij kinderen is een zeldzame aandoening voor de meeste neurologen. De signalen en symptomen zijn daardoor moeilijk te plaatsen. Vaak wordt de ziekte bij kinderen aangezien voor hersenvliesontsteking of ziekte van Lyme. Veel volwassenen met MS zeggen dat ze de symptomen al als kind hadden. In het algemeen zijn die symptomen bij kinderen dezelfde als bij volwassenen.

De ziekte openbaart zich vaak met vage klachten als moeheid, plotseling slecht zien, krachtverlies in de armen of benen. Meestal volgt daarna een periode van herstel. Maar na maanden of jaren doen zich dezelfde verschijnselen opnieuw voor.

Geheugen
Bij kinderen heeft MS vooral effect op het geheugen en het leren. Het kind kan moeite hebben met het herinneren van dingen die hem aangeleerd zijn. Maar ook langzame verwerking en problemen bij het leren van nieuwe dingen komen voor.