Neoweb.nl

Stamceltherapie tegen ouderdomsblindheid ontdekt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Stamceltherapie tegen ouderdomsblindheid ontdekt
« on: April 22, 2009, 07:46:13 PM »
Stamceltherapie tegen ouderdomsblindheid ontdekt
LONDEN - Britse wetenschappers hebben ondekt hoe ze LMD of ouderdomsblindheid effectief kunnen bestrijden. De therapie maakt gebruik van stamcellen uit embryo's die afgestorven cellen achter het netvlies vervangen.

Chirurgen voorspellen dat een eenvoudige operatieve ingreep binnen zes tot zeven jaar beschikbaar is voor grote aantallen patiƫnten, zo heeft The Sunday Times gemeld.
Maculadegeneratie, een aandoening van de meest lichtgevoelige cellen in het oog, treft vooral ouderen boven 55 jaar.
Het afsterven van deze cellen belemmert het centrale zicht. Zo ontstaat een blinde vlek die lezen, herkennen van gezichten, fietsen en autorijden bemoeilijkt.

Vrouwen
Vooral vrouwen in de menopauze zijn kwetsbaar door een te lage concentratie van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het risico om de ziekte te krijgen verdubbelt met het klimmen der jaren.
Met de vergrijzing dreigt dus ook een flinke toename van het aantal gevallen. Tot nu was er geen eenvoudige therapie tegen de ziekte beschikbaar. De nadruk lag op preventie. Roken, slechte eetgewoontes en overvloedig alcoholgebruik zijn extra risicofactoren.

Kunstvlies
In de nieuwe therapie worden uit de stamcellen weer lichtgevoelige cellen ontwikkeld. Deze worden vervolgens op een kunstvlies achter het netvlies in de oogbol geplaatst.
De nieuwe therapie is ontdekt door wetenschappers van het oogheelkundig instituut van University College te Londen in samenwerking met het Moorfields ziekenhuis voor lijders aan oogziekten.
Volgens Pete Coffey, leider van het onderzoeksteam, zou de behandeling minder dan een uur vergen en poliklinisch kunnen plaatsvinden.


Ondersteuning
Deze week wordt een verklaring verwacht waarin Pfizer, 's werelds grootste ontwikkelaar van geneesmiddelen, de ontwikkeling van de therapie financieel ondersteunt.
Als de behandeling eenmaal is goedgekeurd zou dat een flinke stap vooruit zijn voor de patiƫnten, zei Tom Brembridge, baas van de Macular Disease Society, de Britse vereniging die ijvert voor bestrijding van de ziekte.

bron: ANP  & nu.nl

zie ook:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article6122757.ece
http://www.gezondheid.nl/medische-dossiers.php?medischdossierID=87