Neoweb.nl

Bacteriofagen / Fagen als alternatief voor antiobiotica

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Bacteriofagen / Fagen als alternatief voor antiobiotica
« on: October 29, 2017, 12:42:14 PM »
Bacteriofagen / Fagen als alternatief voor antiobiotica

Infectie
Men spreekt over een infectie als een micro-organisme, virus, prion of parasiet in een levend wezen is binnengedrongen en zich daar vermenigvuldigd heeft (dit hoeft niet schadelijk te zijn). Wanneer het organisme dusdanig veel schade aanricht dat het normaal functioneren van de gastheer is verstoord, spreekt men van een ziekte. In dit stuk hebben we het over Bacteriële infecties.

Bacteriële infectie
Van een bacterie / bacteriele infectie kan een mens dus ziek worden. Denk aan longontsteking, blaasontsteking of ooronsteking. Ook kan een resistente bacterie ernstige complicaties veroorzaken bij standaard ingrepen zoals een heupoperatie of een bevalling. (denk aan een MRSA of zwangerschapsbacterie)

Een bacterie die ongevoelig is geworden voor antibiotica, noemen we een resistente bacterie. Iemand die te maken krijgt met een infectie van een resistente bacterie, is in de reguliere geneeskunde uitbehandeld, met alle gevolgen van dien.
Er zijn zelfs mensen waarbij ledematen moeten worden geamputeerd, omdat er geen antibiotica meer is tegen de bacteriële infectie en alleen op die manier de verspreiding van de infectie kan worden beteugeld. (de bacterie is antibioticaresistent geworden).

ontwikkeling van bacteriofagen /  fagentherapie

In de tijd dat antibiotica werd ontdekt, waren bacteriofagen / fagen ook al in beeld.
Een bacteriofaag / faag is een virus dat zich specifiek richt op 1 type bacterie. En voor elke (resistente)bacterie is er ook een bacteriofaag. Maar omdat virusdeeltjes niet te patenteren zijn, zijn fagen niet direct interessant voor de farmaceutische industrie. Bacteriofagen/fagen vind je overal. In het riool, in toiletten, koelkasten, vijvers etc. Er zijn inmiddels ruim 2.000 fagen bekend waarmee dus ruim 2.000 bacteriën bestreden kunnen worden. Maar niet voor alle infecties is er op dit moment een faag beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld nog geen bacteriofaag bekend voor de ziekte van Lyme die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Maar heel veel bacteriën, die (multi)resistent zijn geworden, zijn prima te behandelen met bacteriofagen.

In de voormalige Sovietrepubliek Georgië, destijds achter het IJzeren gordijn, was geen geld voor antibiotica en heeft de geneeskunst zich ontwikkeld rondom de behandeling van bacteriële infecties met fagen. Het Eliava instituut in Georgië is al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw met deze fagentechniek bezig. Het instituut in Tblisi is in 1923 opgericht en heeft een uitgebreide fagenbibliotheek onderverdeeld in de meest uiteenlopende disciplines.  (huidinfecties, KNO-infecties, zwangerschapinfecties, darminfecties etc. )
Vanuit de hele wereld zoeken mensen die uitbehandeld zijn, hun toevlucht voor een meestal succesvolle behandeling.
Voor standaard behandelingen kunnen zelfs fagen via de post worden toegestuurd.

Voordelen fagen t.o.v. antibiotica
Een antibiotica kuur valt niet alleen de ziekmakende bacteriële infectie aan, maar valt ook bacteriën aan, die een nuttige functie hebben. Daarmee is Antibiotica een soort schieten met hagel. Een bacteriofaag / faag valt enkel en alleen 1 specifieke ziekmakende bacterie aan en laat de rest van de goede bacteriën ongemoeid. Dit heeft dus ook minder bijwerkingen tot gevolg.

Het wachten is op een Nederlandse fagenbibliotheek.

Bacteriofagen in de veeteelt
Ook voor de veeteelt (waar veel preventieve antibiotica wordt gebruikt), kunnen bateriofagen / fagen wellicht uitkomst bieden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteriofaag
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antibioticum
https://nl.wikipedia.org/wiki/Infectie

Zie ook:
https://www.bacteriofaag.info
http://eliavaphagetherapy.com/
https://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/21-03-2017/bacteriofagen-een-alternatief-voor-antibiotica/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/antibioticaresistentie

Het is jammer dat de Fagentherapie bij de overheid (nog) niet op de radar staat:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/antibioticaresistentie/vraag-en-antwoord/behandeling-infectie-resistente-bacterien

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: Bacteriofagen / Fagen als alternatief voor antiobiotica
« Reply #1 on: November 08, 2017, 10:13:38 AM »
Ook de WHO (World Health Organisation) pleit voor het stoppen met preventief toedienen van antibiotica aan gezonde dieren. De antibiotica komt in het vlees dat wij eten.

zie: https://www.nu.nl/gezondheid/4997366/who-wil-einde-gebruik-antibiotica-bij-gezonde-dieren.html