Neoweb.nl

'Behandeling allergie kan eenvoudiger'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
'Behandeling allergie kan eenvoudiger'
« on: April 05, 2006, 09:55:29 AM »
'Behandeling allergie kan eenvoudiger'

bron:nu.nl

AMSTERDAM - De behandeling van patiënten met een allergie moet gemakkelijker worden. Patiënten moeten met het gebruik van pillen immuun worden gemaakt voor bepaalde stoffen, in plaats van met prikken. Dat staat in een oratie die hoogleraar Ewoud Dubois van de Rijskuniversiteit Groningen dinsdag uitspreekt. De methode is mogelijk ook geschikt om het ontwikkelen van een allergie te voorkomen.

Allergieën worden nu behandeld met immunotherapie. Daarbij worden extracten van pollen, mijt, kattenhuid en andere zaken waarvoor mensen allergisch kunnen zijn, gedurende drie tot vijf jaar bij de patiënt ingespoten. Dat moet zorgen voor ongevoeligheid voor die stoffen. Dubois is momenteel bezig deze therapie eenvoudiger toepasbaar maken, door deze zo te ontwikkelen dat de patiënt pillen kan slikken. Wanneer de eerste resultaten te verwachten zijn, is nog niet duidelijk.

Volksziekte
Dubois is de enige hoogleraar kinderallergologie in Nederland, en een van de weinigen in de wereld. Hij stelt dat allergie 'een echte volksziekte' geworden is. Astma, hooikoorts en eczeem leveren volgens hem een economische schade op van twee miljard euro per jaar. De behandeling van allergieën moet dan ook worden vereenvoudigd, vindt de hoogleraar.

Dubois wijt de toename van allergieën in de westerse wereld aan de verbeterde hygiëne. "Door meer hygiëne in onze huishoudens, hebben we steeds minder microbiële contacten. Ons immuunsysteem wordt onvoldoende op de proef gesteld", legt hij uit. Dat zou verklaren waarom allergie meer voorkomt in het Westen dan in ontwikkelingslanden en Oost-Europa, en meer in steden dan op het platteland.