Neoweb.nl

'Bijwerkingen bestraling genetisch bepaald'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
'Bijwerkingen bestraling genetisch bepaald'
« on: November 01, 2006, 04:07:41 PM »
'Bijwerkingen bestraling genetisch bepaald'

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Kankerpatiënten kunnen door erfelijke kenmerken extra gevoelig zijn voor de bijwerkingen van bestralingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het academisch ziekenhuis in het Zweedse Uppsala.

De onderzoekers wilden weten waarom mensen verschillend reageren op dezelfde dosis straling. Zij stelden vast dat dit te maken heeft met genactiviteiten als stofwisseling en de reparatie van celschade.

Het onderzoek moet er op termijn toe leiden dat de stralingsdosis beter wordt toegesneden op de individuele patiënt. Patiënten die relatief ongevoelig zijn voor bijwerkingen kunnen dan intensiever worden bestraald dan patiënten die genetisch meer kans hebben op bijwerkingen.

Genen
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 38 mannen met prostaatkanker. Ongeveer de helft van hen had geen last van bijwerkingen, de andere helt had daarvan juist veel last. De onderzoekers bestudeerden de genactiviteit van zo'n 22 duizend verschillende genen.