Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: merkator on May 01, 2004, 11:35:15 AM

Title: Biocomputer? borg nano probes werkelijkheid?
Post by: merkator on May 01, 2004, 11:35:15 AM
'DNA-computer' ter diagnose en behandeling van kanker
Bron: Nature & Tweakers

Wetenschappers zijn erin geslaagd een biologische computer te bouwen die mogelijk in staat zal zijn verschillende soorten kanker te diagnosticeren en te behandelen. In tegenstelling tot traditionele pc's die gebouwd worden uit siliciumchips en elektronische circuits, wordt deze biocomputer gemaakt van DNA. De elektrische signalen werden vervangen door een biologisch systeem waarbij veranderingen in de omgeving aangevoeld worden. Hierop wordt vervolgens gereageerd door moleculeverbindingen vrij te geven. Het zal nog jaren duren vooraleer dit apparaat, dat op dit moment enkel in een testomgeving werkt, gebruikt kan worden in de praktijk. Toch hopen onderzoekers dat dit de voorbode is van toekomstige slimme medicijnen die zelf het lichaam afspeuren en behandelen waar nodig.

link naar artikel van nature:
http://www.nature.com/nsu/040426/040426-12.html


in het onderstaande plaatje zie je hoe het werkt. Wanneer een RNA patroon wordt ontdekt, wordt er een medicijn afgegeven (aan gekoppeld) of een chemisch signaal afgegeven.