Neoweb.nl

Bomen 'onthouden' kweekomgeving

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.145
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Bomen 'onthouden' kweekomgeving
« on: August 02, 2011, 03:57:57 PM »
Bomen 'onthouden' kweekomgeving
AMSTERDAM – Het succes waarmee bomen worden geplant in een nieuwe omgeving, hangt af van de plek waarop ze zijn gekweekt. Dat hebben Canadese wetenschappers aangetoond.

Met name de groei van bomen bij droogte wordt sterk beïnvloed door de omgeving waarin ze oorspronkelijk zijn gekweekt.

Zelfs bomen die genetisch identiek zijn, kunnen zich onder invloed van droogte heel verschillend ontwikkelen, omdat ze afkomstig zijn van verschillende kwekers. Dat meldt BBC News naar aanleiding van een onderzoek aan de Universiteit van Toronto.

Anekdotes
“Deze bevindingen zijn erg bijzonder”, verklaart hoofdonderzoeker Malcolm Campbell op nieuwssite ScienceDaily. “Er wordt al heel lang over het zogenaamde kweek-effect gesproken, maar tot nu toe alleen op basis van anekdotes.”

De onderzoekers voerden een onderzoek uit met genetisch identieke populieren die waren gekweekt in verschillende gebieden in Canada. De bomen werden vervolgens geplant in een kas met gecontroleerde klimatologische omstandigheden. De helft van de populieren werd blootgesteld aan droogte, de andere bomen kregen genoeg water.

Ouder
De onderzoekers hadden verwacht dat de genetisch identieke populieren allemaal hetzelfde zouden reageren op de droogte. Maar de reactie van de bomen bleek samen te hangen met de plaats waar ze waren gekweekt en de droogte die ze daar hadden ervaren.

Hoe ouder de populieren waren, hoe groter de invloed van hun geboortegrond, zo concluderen de wetenschappers.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tweelingen
Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen vergelijkbaar met de resultaten van studies bij eeneiige tweelingen die in verschillende omgevingen opgroeien.
“Als je kijkt naar oudere eeneiige tweelingen, vertonen zij ook verschillende patronen van genactiviteit wanneer ze zijn grootgebracht in verschillende omgevingen”, aldus Campbell.

bron: nu.nl