Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: merkator on March 09, 2009, 03:30:13 PM

Title: botten uit 3D-printer
Post by: merkator on March 09, 2009, 03:30:13 PM
Eerste duim rolt uit 3D-printer
In een Zwitsers ziekenhuis zijn de eerste exacte replicas van de duimbotten van een man met een 3D-printer gemaakt.

Deze doorbraak maakt het in de toekomst mogelijk om botten van patiënten met indentieke kopieën te vervangen, die zijn gegroeid uit cellen van de patiënt zelf. De 3D-printer drukt laagje voor laagje een poreus materiaal tot de exacte vorm van de duim. Botcellen worden vervolgens in het poreuze materiaal ingebracht en de duimmal wordt onder de huid van muizen aangebracht om uit te groeien tot een natuurlijk duimbot. Het poreuze materiaal van de duimmal breekt na verloop van tijd volledig af.

Vorig jaar werd door Finse wetenschappers op een soortgelijke manier de kaak van een man gemaakt. Een kaakmal werd in zijn buik aangebracht en na negen groeide deze uit tot een vervangende kaak. Door het gebruik van een 3D-printer voor het maken van de duimmal is het voor het eerst gelukt een exacte kopie van het duimbot na te maken.

bron: bright.nl (http://www.bright.nl/eerste-duim-rolt-uit-3d-printer)

zie ook:
http://www.newscientist.com/article/mg20126984.700-thumbs-up-for-3d-bone-printer.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news
Alles over 3d printers op neoweb.nl (http://www.neoweb.nl/forum2/index.php?topic=623.msg15063)