Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: bashanna on August 13, 2004, 11:10:39 AM

Title: Britten mogen experimenteren met stamcellen
Post by: bashanna on August 13, 2004, 11:10:39 AM
Britten mogen embryo's klonen

bron: nu.nl

AMSTERDAM - Groot-Brittannië heeft woensdag voor het eerst een vergunning uitgereikt om menselijke embryo's te klonen. Een team van de universiteit van Newcastle mag de embryo's klonen om stamcellen te kweken voor medisch onderzoek. De onderzoekers uit Newcastle hopen daarmee op termijn insuline-producerende cellen te creëren voor diabetes-patiënten.

De embryo's zijn nog microscopisch klein als de stamcellen eraan onttrokken worden. De Britse regelgeving voorziet dat de embryo's na veertien dagen vernietigd moeten worden.


Drie jaar geleden keurde het Britse parlement het klonen voor medisch onderzoek goed. Zuid-Korea deed hetzelfde in december vorig jaar. In februari werd er voor het eerst een menselijke embryo succesvol gekloond. Veel wetenschappers geloven dat stamcelonderzoek op termijn oplossingen kan bieden voor ziektes als Alzheimer, Parkinson en diabetes. Stamcellen zijn 'blanco' embryonale cellen, die zich al enkele dagen na de bevruchting kunnen ontwikkelen tot alle soorten weefsel waaruit een mens bestaat.

In juni werd ten noorden van Londen de eerste stamcelbank van de wereld geopend, het National Institute for Biological Standards and Control. Daar worden de stamcellen geproduceerd en opgeslagen en aan wetenschappers in de hele wereld gedistribueerd. Het gegevensbestand is mede opgericht om te zorgen dat alle stamcellen uit ethisch verantwoorde bron komen.