Neoweb.nl

Dna-transistor IBM brengt genoom goedkoop en snel in kaart

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Dna-transistor IBM brengt genoom goedkoop en snel in kaart
« on: October 14, 2009, 11:12:56 AM »
Dna-transistor van IBM brengt genoom snel en goedkoop in kaart
Medewerkers van IBM's onderzoekslaboratoria hebben chips ontwikkeld waarmee dna-strengen zeer snel kunnen worden geanalyseerd. Het genetisch materiaal wordt door zeer kleine nano-poriën in de dna-transistors geleid en geïdentificeerd.

IBM ontwikkelde de chips, die het dna-transistors noemt, door met een elektronenstraal zeer kleine gaten of poriën in een silicium substraat te maken. Elke porie heeft een diameter van drie nanometer en IBM stelt voor een dna-streng door dit gat te leiden. Anders dan de apparatuur en methodiek die in laboratoria en ziekenhuizen wordt gebruikt, zou de dna-transistor-techniek van IBM zeer goedkoop zijn en het volledige genoom van individuen in kaart kunnen brengen. Dit zou onder andere tot op maat gemaakte medicijnen kunnen leiden.

Het dna wordt door de nano-poriën gevoerd, die in een membraan gemaakt zijn dat uit lagen metaal afgewisseld met isolerend diëlektrum bestaat. Door een spanning op de metalen laagjes te zetten, kan een elektrisch geladen dna-molecuul stapsgewijs door de nano-porie worden gevoerd. In theorie, en volgens een computermodel, zouden de dna-strengen zo nucleotide voor nucleotide door de porie gevoerd kunnen worden. Die nucleotiden, de bouwstenen van dna, kunnen vervolgens geïdentificeerd worden, zodat het genoom van individuen in kaart gebracht kan worden: het is de bedoeling op termijn de kosten tot onder de duizend dollar te laten dalen.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8291185.stm