Neoweb.nl

DNA chimpansees volledig in kaart gebracht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
DNA chimpansees volledig in kaart gebracht
« on: August 31, 2005, 07:43:37 PM »
DNA chimpansees volledig in kaart gebracht

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd het DNA van de chimpansee te ontcijferen en die vervolgens met de menselijke DNA-structuur te vergelijken. Uit het onderzoek, dat er met name op was gericht te achterhalen wat de mens onderscheidt van de chimpansee, blijkt dat ongeveer 98 procent van de genen van mens en mensaap identitiek zijn en dat de verschillen voornamelijk zitten in de genen die de activiteit van andere genen reguleren.

De bevindingen van het onderzoek, uitgevoerd door verschillende instituten, worden donderdag gepresenteerd in het tijdschrift Nature en op de website van het tijdschrift Science.

Mensen en chimpansees stammen af van dezelfde voorouder, die zo'n zes miljoen jaar geleden leefde. Uit het onderzoek blijkt dat genen in de menselijke hersenen sindsdien een veel snellere ontwikkeling hebben doorgemaakt dan die in de hersenen van de chimpansee. Voor andere organen, zoals bijvoorbeeld hart en lever, geldt dat in veel mindere mate.

Heel subtiele veranderingen in de activiteit van genen die andere genen bijvoorbeeld 'vertellen' waar en wanneer ze wat precies moeten doen, hebben verstrekkende gevolgen gehad voor de ontwikkeling van de mens, aldus Svante Pääbo van het Duitse Max Planck Instituut, dat aan het onderzoek deelnam.