Neoweb.nl

DNA materiaal van Indianen te koop

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Vredenburg

  • ***
  • 121
  • +19/-1
  • Dit forum is het helemaal !
DNA materiaal van Indianen te koop
« on: November 23, 2004, 11:55:54 AM »
DNA van indianen via internet te koop
 
bron: planet.nl
 
Genetisch materiaal van twee Braziliaanse indianenstammen is voor 85 dollar te koop via internet, zo bericht Tierramerica.
De Braziliaanse overheid heeft de handel als illegaal bestempeld en heeft de internationale politieorganisatie Interpol ingeschakeld.

Inheemse kennis
Het genetische materiaal van twee inheemse stammen in het Amazonegebied, de Karitiana en de Surui, is te koop via de website van het Amerikaanse onderzoekscentrum Coriell Cell Repositories. Verkoop geschiedt volgens Coriell alleen om wetenschappelijk onderzoek mee uit te voeren.

Het Braziliaanse Bureau voor Indiaanse Aangelegenheden (FUNAI) denkt dat het genetisch materiaal zonder toestemming is verkregen, wat volgens de Braziliaanse wet verplicht is.

De leiders van beide stammen zouden aan de FUNAI hebben toegegeven dat hun stammen enkele jaren terug door onderzoekers zijn benaderd om bloed af te geven. Bij tenminste de helft van de in taal 350 stamleden zou bloedafname zonder officiële toestemming hebben plaatsgevonden.

Toestemming van de Braziliaanse overheid moet voorkomen dat inheemse kennis illegaal aan het buitenland wordt verkocht, iets waar Braziliaanse wetenschappers herhaaldelijk over hebben geklaagd.

Collectie
Het is niet voor het eerst dat Coriell Cell Repositories met zulke beschuldigingen worden geconfronteerd. In 1996 werd het bedrijf al beschuldigd van het illegaal aanbieden van genetisch materiaal van andere Indianenstammen.

Verkoop van genetisch materiaal is volgens de Amerikaanse wet echter legaal en de protesten hebben tot dusver weinig opgeleverd. Er loopt nog en rechtszaak tegen een Braziliaanse arts die aan de collectie zou hebben meegewerkt. Rechtspraak lijkt echter ver weg omdat hij nu in de VS woont.

Coriell beschikt over de grootste collectie genetisch materiaal ter wereld, dat via bloed en huidmonsters wordt verkregen. Vanaf 1964 verstuurde het instituut 120.000 celmonsters en 100.000 DNA-monsters aan wetenschappers in 55 landen.

Onder de juiste omstandigheden kan dat materiaal tientallen jaren lang bewaard worden. Zo worden bloedmonsters van de Yanomami die veertig jaar geleden zijn verzameld, nog altijd verhandeld.

Vanwege hun eeuwenlange geïsoleerde bestaan zijn wetenschappers geïnteresseerd in het genetisch materiaal van indianenstammen om zo meer te weten te komen over het menselijk immuunsysteem. Dat kan volgens Coriell van pas komen om ziektes zoals Alzheimer en diabetes te bestrijden.

Momenteel telt Brazilië ongeveer 700.000 indianen, verdeeld over 255 etnische groepen die 180 verschillende talen spreken


links:
Coriell Cell Repositories - http://locus.umdnj.edu/ccr/
FUNAI - http://www.funai.gov.br/