Neoweb.nl

embryo uit 2 vrouwen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
embryo uit 2 vrouwen
« on: September 09, 2005, 09:48:47 AM »
Wetenschappers mogen embryo creëren uit twee vrouwen

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Wetenschappers van de universiteit van Newcastle mogen een menselijk embryo creëren met behulp van genetisch materiaal van twee vrouwen. Dat heeft de Britse Autoriteit voor Menselijke Fertilisatie en Embryologie (HFEA), een overheidsinstelling die toezicht houdt op IVF-procedures en embryo-onderzoek, donderdag gezegd.

De wetenschappers willen onderzoeken of het mogelijk is op een veilige manier componenten van celkernen van een man en een vrouw in een onbevruchte eicel van een andere vrouw te plaatsen. Als dat zou lukken kan wellicht op deze manier worden voorkomen dat moeders erfelijke ziekten overdragen op hun ongeboren kind.

Erfelijk
Er bestaan momenteel geen methoden om mitochondriale ziekten die worden overgedragen via DNA-materiaal van buiten de celkern te voorkomen. Deze stofwisselingsziekten zijn erfelijk buiten het DNA-materiaal in de celkern om. Binnen het onderzoek waarvoor de wetenschappers nu toestemming hebben gekregen is geen sprake van het klonen van mensen.

Er worden normale IVF-procedures gevolgd, met dit verschil dat celcomponenten al voordat sperma- en eicellen worden samengebracht in een gezonde vrouwelijke eicel zijn overgeplaatst.

Wet
Aanvankelijk was de aanvraag van de wetenschappers afgewezen op grond van een wet die verbiedt veranderingen in de genetische structuur van een cel aan te brengen zolang die cel onderdeel uitmaakt van een embryo.

De HFEA besloot echter na de relevante wetten opnieuw te hebben bestudeerd dat in dit geval toestemming moest worden verleend, omdat zij het noodzakelijk en wenselijk acht dat het onderzoek wordt uitgevoerd en omdat duidelijk is dat dat zonder het gebruik van embryo's onmogelijk is.