Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: Robert on March 09, 2009, 06:05:41 PM

Title: Enzym (lysyl-oxidase ) verantwoordelijk voor verspreiding kanker
Post by: Robert on March 09, 2009, 06:05:41 PM
Enzym achter verspreiding kanker gevonden
LONDEN - Wetenschappers hebben voor het eerst een belangrijk enzym ontdekt dat achter de verspreiding van kanker in het lichaam zit.

Hoofdonderzoeker Janine Erler van het Britse Instituut voor Kankeronderzoek omschreef de vondst als het ontbrekende puzzelstuk waar wetenschappers naar zochten. Dat berichtte de Britse omroep BBC zondag.

Het enzym lysyl-oxidase zendt signalen uit om andere delen van het lichaam voor te bereiden op de komst van kankercellen. Zonder dit voorbereidingsproces zou die nieuwe omgeving te vijandig zijn voor kanker.

Uitzaaing kanker
Onderzoekers bestudeerden borstkanker in muizen, maar zijn ervan overtuigd dat de resultaten ook van toepassing zijn op mensen en tevens gelden voor andere vormen van kanker.

Bij 90 procent van de mensen die overlijden aan kanker, vormen uitzaaiingen de doodsoorzaak. Uitzaaiingen zijn erg moeilijk te behandelen. Deze ontdekking biedt hoop op het ontwikkelen van een medicijn dat de acties van het enzym tegengaat.

bron: ANP & nu.nl (http://www.nu.nl/wetenschap/1929165/enzym-achter-verspreiding-kanker-gevonden.html)