Neoweb.nl

EU keurt vaccin tegen baarmoederhalskanker goed

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
EU keurt vaccin tegen baarmoederhalskanker goed
« on: September 26, 2006, 10:54:07 AM »
EU keurt vaccin tegen baarmoederhalskanker goed

bron:nu.nl

BRUSSEL - De Europese Unie heeft een vaccin tegen baarmoederhalskanker goedgekeurd. Het gaat om het middel Gardasil, dat als eerste vaccin naar verwachting in oktober op de markt zal komen.

Het vaccin voorkomt de overdracht van het menselijk papilloma virus (HPV), dat tumoren kan veroorzaken. In de Verenigde Staten en een aantal andere landen is het vaccin al goedgekeurd. In Europa zal het worden verkocht door Sanofi Pasteur MSD, een joint venture van de Amerikaanse farmaceut Merck en het Franse Sanofi-Aventis.

Volgens het bedrijf behoort Nederland met Duitsland en Groot-Brittanniƫ tot de eerste Europese landen waar het vaccin beschikbaar zal zijn. Eerst moet echter de gebruikelijke procedure voor toelating worden gevolgd en moet de overheid toestemming geven voor vergoeding van het vaccin. Het nu goedgekeurde vaccin, dat in drie doses wordt verstrekt, zou tussen 300 en 360 euro gaan kosten.

De EU is opmerkelijk snel met de goedkeuring, negen maanden nadat het middel is aangemeld. GlaxoSmithKline, een belangrijke concurrent van de producent, heeft ook een vaccin tegen baarmoederhalskanker, Cervarix. Dat werd in maart in Brussel ter goedkeuring aangeboden.