Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: Digihans on October 15, 2004, 10:36:14 AM

Title: FDA staat implantatie RFID-chips in mensen toe
Post by: Digihans on October 15, 2004, 10:36:14 AM
FDA staat implantatie RFID-chips in mensen toe

Bron: ARS Technica & Tweakers.net

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het gebruik van RFID-chips in mensen goedgekeurd, zo lezen we op Ars Technica. De geïmplanteerde chips zijn bij mensen vooral interessant voor gebruik in de medische sector, waarbij patiëntgegevens op de chip kunnen worden opgeslagen en door medisch personeel kunnen worden uitgelezen. De chips worden geïmplanteerd in het vetweefsel van de arm en bevatten een code die gelinkt is aan een database met medische gegevens, de gegevens staan dus niet direct op de chip.

Op dit moment zijn er al een aantal mensen bij wie een geïmplanteerde chip wordt gebruikt om gegevens op te slaan: in clubs in Barcelona, maar ook in de Nederlandse Baja Beach Club, kunnen gasten een chip gebruiken als een soort chipknip die altijd meegedragen wordt, zodat ze geen contant geld meer mee hoeven te nemen. Het gevaar van een dergelijke ontwikkeling is dat geïmplanteerde RFID-chips van afstand kunnen worden gelezen. Hiermee komen persoonlijke gegevens bloot te liggen voor iedereen met een leesapparaat, wat ethische en praktische bezwaren met zich meebrengt.

Er zijn al tests geweest waarbij chips van een afstand van twintig meter zijn uitgelezen, waaruit blijkt dat het rondlopen met persoonlijke informatie in het lichaam niet geheel ongevaarlijk is. Omdat op dit moment nog geen enkel hospitaal in de Verenigde Staten chips besteld heeft, geeft Applied Digital scanners weg aan tweehonderd traumacentrums. In andere landen worden de chips al wel gebruikt in medische kwesties: in Mexico zijn al ruim duizend patiënten geïmplanteerd met een VeriChip, in Italië wordt de technologie op dit moment getest. De scanners kosten 650 dollar per stuk, hoe duur de chips zijn wil het bedrijf niet bekendmaken.