Neoweb.nl

'Gel laat gaatjes in tanden dichtgroeien'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

 • **
 • 55
 • +3/-0
'Gel laat gaatjes in tanden dichtgroeien'
« on: June 29, 2010, 03:14:17 PM »
'Gel laat gaatjes in tanden dichtgroeien'

Franse wetenschappers hebben met succes een gel getest die de groei van nieuwe cellen in tanden stimuleert.

De gel met melanocyt-stimulerende hormonen (MSH) zou moeten worden aangebracht rondom een gaatje. Het middel moedigt de groei van nieuwe cellen aan en kan er mogelijk voor zorgen dat het tandweefsel zich binnen een maand volledig herstelt.

Dat schrijven onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek in Frankrijk in het wetenschappelijk tijdschrift ACS Nano.

Tandpasta
Volgens de wetenschappers zou de MSH-gel het repareren van gaatjes doormiddel van vullingen in sommige gevallen overbodig kunnen maken. Het middel kan echter niet voorkomen dat er nieuwe gaatjes ontstaan. Tanden poetsen blijft dus noodzakelijk.

“Het is geen tandpasta”, verklaart onderzoekster Nadia Benkirane-Jessel op Discovery News. “We kunnen er alleen gaatjes mee dichten."

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat melanocyt-stimulerende hormonen de groei van nieuwe cellen in botten kunnen aanmoedigen. De Franse wetenschappers hebben de werking van de hormonen voor het eerst getest op tanden.

Tandartsboor
De onderzoekers brachten de MSH-gel op de tanden van muizen, die veel gaatjes hadden. Na een maand smeren, waren bijna alle gaatjes in het gebit van de dieren verdwenen.

Meer onderzoek moet uitwijzen of de gel ook geschikt is om gaatjes in de tanden van mensen te behandelen. De wetenschappers verwachten niet dat de tandartsboor helemaal overbodig zal worden. Het middel is volgens hen waarschijnlijk alleen geschikt om bepaalde soorten gaatjes te dichten.

Bron: NU.nl & Dennis Rijnvis

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
Re:'Gel laat gaatjes in tanden dichtgroeien'
« Reply #1 on: June 29, 2010, 05:45:48 PM »
Op zich een goede ontwikkeling, maar middelen die celgroei stimuleren vind ik toch eng klinken! Zelfs al zijn dit hormonen.

Wat als die gel per ongeluk ergens anders in het lichaam terecht komt? groeit daar dan ook een tand?

Offline laurens

 • **
 • 55
 • +3/-0
Re:'Gel laat gaatjes in tanden dichtgroeien'
« Reply #2 on: June 30, 2010, 10:43:08 AM »
Ik betwijfel of een stimulant voor bot cellen opeens cellen voor je maag aanpast als er uberhaubt al een reactie komt.
Dit product zal toch nog wel lang door getest worden voordat het op de markt komt en verder worden door ontwikkeld. Ik moet wel zeggen dat ik dit een stap in de goede richting vind. Als ze de reactie snelheid kunnen verhogen kan het misschien ook op andere manieren worden toegepast of aangepast worden voor huidherstel ipv alleen botten.