Neoweb.nl

Gemeenschappelijke voorouder van mens en aap gevonden (de missing link!)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Vredenburg

  • ***
  • 121
  • +19/-1
  • Dit forum is het helemaal !
Gemeenschappelijke voorouder ontdekt
 
bron:planet.nl
 
In Catalonië hebben Spaanse wetenschappers restanten ontdekt van een vermoedelijke gemeenschappelijke voorouder van alle grote apen, inclusief de mens.
Het dier leefde 13 miljoen jaar geleden en behoort tot de oudste overblijfselen van apen die ooit zijn gevonden. Details zijn bekend gemaakt in de nieuwste editie van het wetenschappelijke magazine Science.

Nieuwe familie
De Spaanse paleontologen vonden het gedeeltelijke, gefossileerde skelet in de buurt van het Catalaanse dorp Hostalets de Pierola, niet ver van Barçelona.

In totaal verzamelden zij 83 fragmenten waarvan ze een gedeeltelijk skelet wisten samen te stellen. Het gaat om een mannetje dat de naam ‘Pau’ heeft gekregen. Zijn wetenschappelijke naam luidt ‘Pierolapithecus catalaunicus’. De aap vertegenwoordigt een geheel nieuwe familie binnen de orde der primaten.

“Het is een mannetje. Dat weten we aan de hand van zijn grote tanden. We vermoeden dat Pau 1,20 lang was en zo’n 35 kg woog. Hij voedde zich waarschijnlijk met fruit, groentes en waarschijnlijk ook met kleine dieren zoals de huidgie chimpansees dat ook doen,” aldus paleontoloog Salvador Moyà-Solà van het Miquel Crusafont Instituut voor Palaeontologie in Barçelona, die het onderzoek heeft geleid.


Ontbrekende schakel (The Missing Link)
Pau vertegenwoordigt een soort dat mogelijk tot de laatste of één van de laatste gemeenschappelijke voorouders behoort alle grote apen. De grote apen worden gevormd door de Hominidae, mensapen zoals de chimpansee, bonodo, gorilla, orang-oetan en de mens. “De aap lijkt in ieder geval nauw aan aan deze gemeenschappelijke voorouder verwant,” aldus Moyà-Solà.

Hij beschouwt Pau ook als een ontbrekende schakel in de evolutie, niet direct tussen mensen en hun aapachtige voorouder, maar tussen de grote apen (Hominidae) en kleine apen (Hylobatidae), waartoe 12 soorten gibbons behoren.

De grote apen splitsten zich waarschijnlijk elf tot zestien miljoen jaar geleden af van de kleine apen. De nu ontdekte Pierolapithecus catalaunicus leefde precies in deze periode en lijkt een soort ontbekende schakel te vormen tussen de grote en kleine apen.

De primaat heeft van beide groepen kenmerken. Zijn ribbenkast, ruggengraat en pols vertonen overeeenkomsten met de grote apen, terwijl zijn smalle handen juist aan de kleine apen doen denken.

Dat de soort in Spanje is gevonden is niet verwonderlijk, want tijdens zijn leefperiode in het Mioceen, verspreidden de apen zich over de hele Oude Wereld. Mogelijk is Pierolapithecus catalaunicus in Afrika ontstaan en van daaruit naar Spanje getrokken.
 
links:
http://www.diba.es/museus/inspal.asp (spaanstalig)
Animal diversity web :
Hominidae
Hylobatidae