Neoweb.nl

Gemodificeerde geiten produceren spinrag

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline laurens

  • **
  • 55
  • +3/-0
Gemodificeerde geiten produceren spinrag
« on: June 02, 2010, 10:09:27 AM »
Gemodificeerde geiten produceren spinrag

Amerikaanse wetenschappers hebben doormiddel van genetische modificatie geiten gefokt die de bouwstoffen voor spinrag produceren in hun melk.

De melk van de geiten bevat proteïnen die spinnen gebruiken om spinnenzijde te produceren. Wetenschappers kunnen die eiwitten uit de melk isoleren en vervolgens gebruiken om op grote schaal spinrag te maken, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

De geiten zijn gefokt door onderzoekers van de Universiteit van Wyoming. Hoofdonderzoeker Randy Lewis plaatste het gen voor de productie van spinnenzijde in verschillende foetussen van geiten.

Ooghechtingen
Niet alle dieren kregen de gewenste eigenschap. Van de zeven geiten die in 2010 werden geboren, bleken uiteindelijk drie dieren eiwitten voor spinrag af te geven in hun melk.

Spinrag wordt vooral in de medische industrie gebruikt voor veel verschillende toepassingen, zoals het maken van kunstmatige pezen en ooghechtingen. Het is echter lastig om aan voldoende spinnenzijde te komen.

Territoriaal
Spinnen zijn namelijk erg territoriaal. Het is daardoor nauwelijks mogelijk om veel van de dieren bij elkaar te houden voor de productie van spinrag. De genetisch gemodificeerde geiten zouden mensen daarom veel gemakkelijker van grote hoeveelheden spinnenzijde kunnen voorzien.

Bron: nu.nl