Neoweb.nl

Gen ontdekt dat uitzaaiïngen veroorzaakt

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Gen ontdekt dat uitzaaiïngen veroorzaakt
« on: August 26, 2004, 10:04:01 AM »
Wetenschappers ontdekken gen dat voor uitzaaiingen zorgt

bron:nu.nl & UNAC

AMSTERDAM - Nederlandse onderzoekers hebben een gen geïdentificeerd dat zorgt voor uitzaaiingen van een tumor. Het gaat om TrkB, dat tumorcellen resistent maakt tegen celdood. Wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) publiceren hierover in de donderdag verschen editie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Uitzaaiingen van tumoren zijn tot nog toe niet of nauwelijks te behandelen. Tumorcellen laten bij uitzaaiing los van de primaire tumor, banen zich een weg door naburig weefsel en infiltreren vervolgens de bloed- of lymfevaten. Van daaruit verschaffen de cellen zich toegang tot andere organen en weefsels en veroorzaken nieuwe tumoren.

Resistent
Met een nieuwe opsporingsmethode hebben onderzoekers Sirith Douma en projectleider dr. Daniel Peeper achterhaald dat het TrkB-gen tumorcellen resistent maakt tegen celdood. Een tumorcel die zich heeft losgemaakt van een tumor kan dan overleven in naburig weefsel en bloed- en/of lymfevaten. Normale cellen sterven af als zij terechtkomen in een voor hen 'vreemde' omgeving.

Bovendien blijkt uit het onderzoek dat het TrkB-gen gezonde cellen tot agressieve tumorcellen transformeert, die gemakkelijk omliggend weefsel infiltreren en uitzaaien. In tumorcellen genereert TrkB een krachtig en specifiek 'overlevingssignaal'. De onderzoekers veronderstellen dat dat bijdraagt tot hun vermogen te overleven tijdens de uitzaaiing.