Neoweb.nl

Genmais veroorzaakt afwijkingen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Genmais veroorzaakt afwijkingen
« on: May 25, 2005, 12:17:58 PM »
'Gen-maïs veroorzaakt afwijkingen'
 
De consumptie van genetisch gemanipuleerde maïs kan afwijkingen veroorzaken aan organen en heeft invloed op het bloed. Dat hebben Britse onderzoekers vastgesteld na tests op ratten.
De Britse krant The Independent on Sunday kreeg inzage in het onderzoek, dat zou zijn uitgevoerd door Monsanto, een grote Amerikaanse producent van genetisch gemanipuleerd zaaigoed.

Britse wetenschappers zien het nieuws als ‘zeer alarmerend’.

Kleinere nieren
De ratten die tijdens het onderzoek gemanipuleerde maïs te eten kregen, hadden kleinere nieren en ontwikkelden afwijkingen in de samenstelling van hun bloed. Knaagdieren die ander voer kregen, hadden dergelijke afwijkingen niet.

De onthulling komt op het moment dat de Europese Unie opnieuw gaat stemmen over de vraag of genetisch gemanipuleerde maïs moeten worden toegelaten op de Europese markt. Vorige week werd een van de voorstellen afgewezen, de Britten en negen andere landen stemden voor.

Amerikaanse maïs mag sinds april niet in Europa worden geïmporteerd, omdat het mogelijk een gen bevat dat een bepaald antibioticum uitschakelt. Het maïs werd in Europa alleen gebruikt voor veevoer. De EU importeerde al vrijwel geen Amerikaanse maïs voor consumentenvoeding.

Een woordvoerder van Monsanto laat de krant weten dat het hele onderzoek geheim blijft omdat er feiten in staan die voor concurrenten van commerciële waarde zijn. Verder wijst het bedrijf op studies die aantonen dat genetisch gemanipuleerd maïs geen afwijkingen vertoont.

Bronnen: The Independent & Planet.nl