Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: bashanna on December 13, 2004, 05:41:42 PM

Title: genoom van rijst in kaart gebracht
Post by: bashanna on December 13, 2004, 05:41:42 PM
Genoom van rijst ontcijferd
 
bron: planet.nl
 
Een internationaal team van wetenschappers heeft het genoom van rijst ontcijferd.
Dat heeft de Japanse onderzoeker Takuji Sasaki, leider van het wetenschappelijke consortium, maandag bevestigd.

Basenparen
De Japanner overhandigde maandag het eindrapport aan zijn landgenoot Yoshinobu Shimamura, de minister van Landbouw. Naast Japanse wetenschappers hebben wetenschappers uit de VS, Taiwan, Thailand, China, Zuid-Korea, India, Frankriijk, Groot-Brittannië en Brazilië aan het zes jaar durende project deelgenomen.

Het wetenschapteam ontcijferde zo’n 370 miljoen bouwstenen van de rijstplant, zogeheten ‘basenparen’. Daarmee is genetische code van rijst is nu voor 95 procent in kaart gebracht, het maximum van wat vandaag de dag mogelijk is, zo verklaarde Sasaki. In totaal is de rijstplant uit 390 miljoen basenparen opgebouwd, zo is de verwachting.

Het nieuwe resultaat is een verbetering van de ontcijfering uit december 2002, toen de rijstplant voor 92 procent genetisch werd ontrafeld.

Wereldvoedselvoorziening
De wetenschappers hopen dat hun onderzoek kan bijdragen aan het verbeteren van de wereldvoedselvoorziening. Rijst is in veel ontwikkelingslanden het belangrijkste voedselgewas.

Door het genoom van de rijstplant te doorgronden en te beïnvloeden, is het mogelijk rassen te ontwikkelen die een hogere opbrengst hebben, bestand zijn tegen ziektes en ongedierte en mogelijk ook kunnen groeien in koude weersomstandigheden.