Neoweb.nl

genoom van bruine rat in kaart gebracht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
genoom van bruine rat in kaart gebracht
« on: December 13, 2004, 05:30:38 PM »
Genoom van bruine rat ontrafeld
 
bron: planet.nl
 
Wetenschappers hebben het genoom van de bruine rat voor 90 procent in kaart gebracht.
De Bruine rat ((Rattus norvegicus) is hiermee na de muis en de mens het derde zoogdier waarvan het genoom (alle genen van een organisme die gezamenlijk al het erfelijk materiaal bevatten) voor het grootste deel nu bekend is, zo meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Decodering
De decodering van het DNA is uitgevoerd door een wetenschapsteam onder leiding van Richard Gibbs van het Baylor College of Medicine in Houston, Texas.

Hun bevindingen leidde tot het in kaart brengen van zo’n 25.000 genen, waarmee het genoom van de bruine rat voor 90 procent is ontrafeld. De overige tien procent bevat naar verwachting geen noemenswaardige informatie en derhalve bestaan er geen plannen om de ontbrekende tien procent ook in kaart te brengen.

Medische experimenten
Het in kaart brengen van het DNA van de bruine rat is voor de wetenschap van groot belang omdat de dieren veelvuldig als proefdier worden gebruikt. Zo worden duizenden ratten ingezet voor medische experimenten die uiteindelijk tot nieuwe medicijnen voor de mens moeten leiden.

Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 90 procent van het DNA van ratten overeen komt met dat van de mens. Nu de genetische kaart van de bruine rat bekend is, kunnen onderzoekers onder meer genen opsporen die gerelateerd zijn aan bepaalde ziektes.

Ook de verschillen in het DNA zijn belangrijk omdat nu bijvoorbeeld blijkt dat de rat genen bezit die het mogelijk maken om giftige stoffen sneller af te breken dan dat bij de mens mogelijk is.

Binnenkort zullen onderzoekers er waarschijnlijk in slagen om het genoom van de chimpansee en de hond te decoderen. Die wetenschap zal onder meer informatie opleveren over de evolutie van zoogdieren.