Neoweb.nl

Gentherapie voor luie werknemers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Gentherapie voor luie werknemers
« on: August 13, 2004, 11:10:04 AM »
Genbehandeling verandert luie apen in workaholics

bron:nu.nl

WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd luie apen te veranderen in workaholics door middel van een genbehandeling. Dat maakten de onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Geestelijke Gezondheid woensdag bekend.

De geleerden gebruikten voor hun onderzoek zeven rhesusapen. De diertjes moesten reageren op visuele signalen op een projectiescherm door aan een hendel te trekken. Hun beloning bestond uit een druppel water.


Gentherapie
De wetenschappers ontdekten dat de apen harder gingen werken, en hun taak ook beter uitvoerden, als de aanvoer van dopamine naar een bepaald deel van de hersenen werd geblokkeerd. Daarvoor gebruikten zij een nieuwe gentherapie.

De behandeling nam voor de proefdieren de relatie tussen arbeid en beloning weg. Daardoor werkten de apen, die normaal gesproken pas op stoom komen als hun doel, de beloning, in zicht komt, van meet af aan in een constant tempo en maakten zij ook minder fouten.

Remedie
Hoewel heel wat werkgevers goud geld zouden willen betalen voor een remedie tegen luie ondergeschikten, zeggen de wetenschappers het onderzoek alleen te hebben uitgevoerd om beter inzicht te krijgen in mentale aandoeningen als depressie en schizofrenie.