Neoweb.nl

'Grieppandemie blijkt te volgen op La Niña'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline jorisegmond

  • *
  • 35
  • +0/-0
'Grieppandemie blijkt te volgen op La Niña'
« on: January 18, 2012, 09:35:11 AM »
'Grieppandemie blijkt te volgen op La Niña'
UTRECHT – Grote griepgolven, zoals de Spaanse Griep van 1918 en de recente Mexicaanse Griep, volgen steeds op een La Niña.
Het klimaatfenomeen zou virusmutaties versnellen. Dit stellen twee Amerikaanse wetenschappers in een publicatie in wetenschapsblad PNAS.

Het viel hen op dat de vier grootste griepgolven in de nabije geschiedenis, die ontsprongen in 1918, 1957, 1968 en 2009, alle snel verspreidden tijdens de lente of zomer van het noordelijk halfrond nadat in de Grote Oceaan eerder een La Niña was ontwikkeld, met een opwelling van grote hoeveelheden koud water uit de diepe oceaan.

Uitwisseling
Met name in de tropen heeft dit grote effecten op het weer, waardoor veel trekvogels kiezen voor alternatieve migratieroutes.

De onderzoekers denken dat er hierdoor makkelijker uitwisseling is van genetisch materiaal tussen verschillende varianten van het griepvirus, onder andere door verhoogd contact van vogels met menselijk vee, zoals varkens. Ze willen deze hypothese verder onderzoeken.

La Niña
Ook in 2010-2011 was het klimaatfenomeen heel sterk aanwezig. Daar volgde toen echter geen mondiale griepgolf op.

Dit gebeurde wel na de La Niña van 2008-2009. Niet lang hierna trok de Mexicaanse Griep of varkensgriep over alle continenten. Hierbij vielen wereldwijd zo’n 18.000 bevestigde doden. Dit is veel minder dan tijdens de pandemie van 1918-1919, die circa 50 miljoen mensen het leven kostte.

Op dit moment is er in de Grote Oceaan opnieuw sprake van een duidelijk ontwikkelde La Niña  Volgens klimaatmodellen zal deze in de lente afzwakken.

bron:nu.nl