Neoweb.nl

Hightech voedselfabriek onder de grond

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Hightech voedselfabriek onder de grond
« on: June 21, 2010, 10:39:48 AM »
Hightech voedselfabriek onder de grond
AMSTERDAM - Technische dienstverlener Imtech en het kweekbedrijf PlantLab werken aan 'hightech' kassen die zonder daglicht en dankzij gestapelde lagen op een extreem klein oppervlak groente, fruit en planten kunnen kweken.

Imtech denkt met het concept een antwoord te hebben op de groeiende voedselbehoefte en de steeds schaarser wordende grond. Daarnaast is de kweek in de 'hoogtechnologische' teeltruimte praktisch energieneutraal, aldus een woordvoerder van het bedrijf uit Gouda.

Een gebouw van veertien teeltlagen op een oppervlakte van 100 bij 100 meter volgens het bedrijf voldoende om een stad als Den Bosch (140.000 inwoners) van verse producten te voorzien. Met die techniek worden de huidige kassen achterhaald, denken beide bedrijven.

Ondergrondse kassen met ledverlichting
Zonder de behoefte aan daglicht kan met de nieuwe methode ook, zelfs onder de grond, in binnensteden geteeld worden, wat volgens Imtech veel transportkosten kan schelen. De inzet van efficiƫnte LED-verlichting moet dit mogelijk maken. "De CO2-afdruk van veel voedsel is tegenwoordig enorm", aldus de woordvoerder.

De geheel gecontroleerde productieomgeving zorgt daarnaast voor een "exact voorspelbaar oogstmoment en een betere smaak, kwaliteit en voedingswaarde". In China en Japan wordt al gewerkt aan vergelijkbare vormen van 'vertical farming'.

Zon
Voor ontwikkelingslanden, die kampen met een overschot aan zonlicht, voorzien beide bedrijven de inzet van zonnepanelen. Het tekort aan water kan minder nijpend worden gemaakt dankzij de wiskundige groeimodellen die PlantLab ontwikkelt. Hierdoor is bij wijze van spreken tot op de druppel precies te berekenen hoeveel water er nodig is.

Imtech en PlantLab verwachten dat binnen enkele jaren overal ter wereld dergelijke kwekerijen kunnen ontstaan. "We zullen er aan moeten wennen dat ons voedsel uit dit soort 'fabriekjes' komt. Nu zullen er ondernemers moeten opstaan die hierin geloven en willen investeren."

bron: nu.nl

zie ook:
http://www.plantlab.nl
http://www.imtech.eu/eCache/DEF/20/388.bGFuZz1FTg.html
http://www.croppings.nl/

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Hightech voedselfabriek onder de grond
« Reply #1 on: June 21, 2010, 10:41:43 AM »
Energiebesparing van 30 - 60%
Bij massale toepassing van het nieuwe systeem met leds (light emitting diodes) behoort lichthinder van de tuinbouwkassen straks tot het verleden. Nu wordt onder glas geteelde gewassen 's nachts kunstmatig belicht met hogedruknatriumlampen, die een storende oranjerode gloed verspreiden in het Westland en andere tuinbouwgebieden. 'De assimilatieverlichting in kassen met natriumlampen, ooit afgeleid van straatlantaarns, biedt een overmaat aan golflengtes waar de plant niets mee doet. Dat is dus overbodige energie, die de tuinder wel in zijn portemonnee voelt', zegt ir. Gertjan Meeuws van ingenieursbureau Croppings in Rosmalen. 'Met de door Philips ontwikkelde Greenpower Leds kunnen we per gewas de vereiste golflengtes aanbieden op een energetisch zuinige manier.' Een plant gebruikt maar eenderde van het licht van natriumlampen voor fotosynthese, dus voor het omzetten van licht in (groei)energie. Daarnaast zijn leds twee tot drie keer zuiniger in de omzetting van elektriciteit naar licht. 'Er wordt gesproken over een energiebesparing van 30 %, maar wij denken dat het wel 50 tot 60 % kan zijn', stelt Meeuws. Daar komt nog bij dat leds acht keer langer meegaan dan natriumlampen.