Neoweb.nl

Huisartsen vinden roken chronische ziekte

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Huisartsen vinden roken chronische ziekte
« on: October 25, 2006, 08:30:00 AM »
Huisartsen vinden roken chronische ziekte

bron:nu.nl

ROTTERDAM - Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlandse huisartsen beschouwt roken als een chronische ziekte. Volgens 49 procent is roken moeilijker te behandelen dan overgewicht, te hoog cholesterol of een te hoge bloeddruk.

Meer dan de helft van de huisartsen zegt ook te weinig tijd te hebben om patiënten te helpen bij het stoppen met roken. Een op de vier huisartsen geeft recepten mee voor medicijnen om te stoppen met roken, 45 procent adviseert andere middelen, zoals nicotinepleisters.

Dat blijkt dinsdag uit een internationaal onderzoek dat marktonderzoeksbureau Harris Interactive in opdracht van farmaceut Pfizer heeft uitgevoerd. In Nederland zijn hiervoor 200 van de ongeveer 8000 huisartsen ondervraagd.

Stoppen
De Nederlandse huisartsen schatten het aantal rokers in hun cliëntenbestand op ongeveer 30 procent, 23 procent van die rokende patiënten probeert volgens de huisarts te stoppen. 21 Procent van de huisartsen begint daar over bij elk doktersbezoek. Ruim de helft (52 procent) doet dit af en toe, 23 procent alleen als de patiënt klachten heeft die met roken te maken kunnen hebben.

Uit de enquête blijkt dat de meeste Nederlandse huisartsen (67 procent) vinden dat de verantwoordelijkheid om te stoppen bij de patiënt zelf ligt. De overgrote meerderheid snapt wel dat het heel moeilijk is.

Ongeveer 37 procent noemt gebrek aan wilskracht en toewijding van de patiënt een belemmering, een op de drie ervaart een gebrek aan motivatie bij de patiënt.