Neoweb.nl

Implanteerbare lens verbetert zicht bij ouderen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Implanteerbare lens verbetert zicht bij ouderen
« on: April 20, 2009, 09:56:06 PM »
Implanteerbare lens verbetert zicht bij ouderen

Een Amerikaans bedrijf dat protheses ontwikkelt, heeft een miniatuur-telescoop gemaakt die het zicht van LMD-patiënten deels moet herstellen. Het bedrijf meldt dat het implantaat in de laatste stadia voor commerciële toepassing verkeert.

Een wetenschappelijke commissie heeft de FDA aanbevolen het implantaat goed te keuren als behandelmethode voor patiënten. De Food and Drug Administration, de Amerikaanse overheidsinstantie die onder meer verantwoordelijk is voor het verlenen van goedkeuring om medicijnen en medische apparatuur op de markt te brengen, zal zich over de aanbeveling buigen. De beoordeling door een wetenschappelijke commissie is een van de laatste stappen alvorens het apparaat bij patiënten mag worden ingebracht. De 'telescoop', zoals VisionCare Ophthalmic Technologies, het bedrijf achter de kunstmatige lens, zijn prothese noemt, zou op relatief korte termijn mensen met een specifieke oogaandoening kunnen helpen zien. In Europa kreeg de telescoop al het CE-keurmerk.

De prothese, door zijn ontwerper Isaac Lipz een implanteerbare miniatuur telescoop genoemd, is een hulpmiddel om het gezichtsvermogen van LMD-patiënten te verbeteren. Deze mensen verliezen hun zicht op latere leeftijd door maculaire degeneratie, een aandoening die de gezichtsscherpte aantast door verminderde functie van de gele vlek. In Amerika zouden ongeveer 1,7 miljoen mensen een vorm van LMD hebben; in Europa zou 2,3 procent van de inwoners last van de ziekte hebben. De implanteerbare lens van dokter Lipz wordt in één oog aangebracht en vergroot beelden 2,2 tot 3 maal en projecteert het beeld op gezonde delen van het netvlies. De telescoop bevat twee kwartsglazen lenzen en is 4mm groot. Het andere oog blijft onbehandeld en zorgt voor perifere visie.

bron: Tweakers.net

Zie ook:
http://www.visioncareinc.net/technology.html
http://www.medgadget.com/archives/2009/04/implantable_telescope_for_amd_expects_fda_approval.html