Neoweb.nl

kunststof nepcellen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
kunststof nepcellen
« on: September 17, 2006, 07:08:42 PM »
Plastic nepcellen 
Niet van echt te onderscheiden afgietsels kunnen herstel van zenuwbanen bevorderen

Onderzoekers van Brown University (VS) zijn er in geslaagd om dierlijke cellen af te gieten in kunststof, via een rubberen mal. Onder de microscoop zijn de kopieen niet te onderscheiden van de originele cel, zo schrijven ze in een artikel dat binnenkort verschijnt in het tijdschrift Langmuir.

Als origineel werden zogeheten Schwann-cellen uit ratten gekweekt. Deze cellen vormen de beschermende myelineschede rond zenuwbanen (axonen), en zorgen dat die de juiste kant op groeien. Ook zijn proeven met gladde spiercellen gedaan.

Onder leiding van biomedisch ingenieur Diane Hoffman-Kim werden de cellen gefixeerd, gegdroogd en gecoat met een goud/palladiumlaagje. Daarna werd er een negatief van gemaakt door er polydimetylsiloxaan of polyurethaan overheente gieten. Na uitharding werd het negatief van de cellen gepeld, waarna er een nieuwe laag polymeer overheen ging om een positief afgietsel te krijgen.

De namaak-Schwanncellen kunnen dienen om de groei van echte zenuwcellen gemakkelijker te kunnen bestuderen. Wellicht zijn ze ook te gebruiken om het herstel van beschadigd zenuwweefsel te bespoedigen. Op voorwaarde uiteraard dat  zenuwcellen ook het verschil tussen echt en nep niet kunnen zien.

 bron: Brown University & C2W