Neoweb.nl

Leukemiecellen geven zich niet zomaar over

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 408
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Leukemiecellen geven zich niet zomaar over
« on: May 18, 2009, 10:59:32 AM »
Leukemiecellen geven zich niet zomaar over
AMSTERDAM - Leukemiecellen, die kanker veroorzaken, geven zich niet zomaar over aan gerichte bestrijding.

Ze hebben als het ware 'oorlogstechnieken' ontwikkeld om het immuunsysteem van het lichaam op het verkeerde been te zetten, zodat de kanker voort kan woekeren.
Dat leukemie na behandeling niet zelden terugkeert was al bekend, maar hematoloog Martine Chamuleau van het VU medisch centrum in Amsterdam heeft nu uitgevonden waarom dat gebeurt.
Zij ontdekte drie technieken die leukemiecellen gebruiken om het immuunsysteem uit te schakelen.
De ontdekking is volgens het ziekenhuis van groot belang voor de verdere ontwikkeling van een effectieve immuuntherapie tegen leukemie.

Kinderen en leukemie
Aan leukemie sterven relatief veel kankerpatiƫnten. Vaak zijn het nog kinderen. Artsen behandelen leukemie met chemotherapie. Na die zware behandeling is de helft van de kankercellen nog over.
Het immuunsysteem van het lichaam moet deze agressors aanpakken en doet dat ook, maar de cellen proberen zich op allerlei manieren te verdedigen.

Eiwit
Volgens Chamuleau camoufleren sommige kankercellen het eiwit waaraan het afweermechanisme ze kan herkennen.
In laboratoria wordt gewerkt aan een techniek om die camouflage te verwijderen, zodat het lichaam weer goed gaat werken.
Andere cellen produceren een stofje dat het immuunsysteem lamlegt.

Harnas
Dan zijn er volgens de hematoloog nog cellen die een soort harnas aantrekken dat de dodelijke signalen van bestrijdende cellen tegenhoudt.
Nu deze technieken zijn ontdekt, is het mogelijk daartegen een therapie te ontwikkelen, stelt Chamuleau. Zij promoveert vrijdag aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op haar onderzoek.

bron: ANP & nu.nl