Neoweb.nl

Met slaap kun je sneller iets onthouden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 774
  • +55/-6
  • yourney to the future
Met slaap kun je sneller iets onthouden
« on: May 12, 2005, 11:38:03 PM »
Met slaap kun je sneller iets onthouden

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Kinderen die geslapen hebben, kunnen sneller woorden herinneren dan kinderen die niet hebben geslapen. Dat bleek donderdag uit de eerste resultaten van het Grote Slaapexperiment, een tweedaags onderzoek van 47 leerlingen van twee klassen van de Eerste Montessorischool in Hoofddorp.

De onderzoekers, onder leiding van 'slaapprofessor' E. van Someren, moeten nog uitvogelen of de kinderen iets beter kunnen onthouden als ze diep of licht hebben geslapen.

Hersenonderzoek
De scholieren hadden een wedstrijd gewonnen voor de hoogste klassen van de basisschool, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), wetenschapsmuseum NEMO, het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek en het VU Medisch Centrum.

Zij hadden basisscholen gevraagd een onderzoeksvoorstel in te leveren aan de hand van het onderwerp 'Slapen & Leren'. De winnaars konden in NEMO een heus slaapexperiment uitvoeren om te zien "dat wetenschap leuk en opwindend is".

Testjes
Ruim dertig kinderen voerden woensdag zowel 's ochtends en 's avonds testjes uit. Zo oefenden zij een pianoriedel, legden ze op de computer een raceparcours af waarbij ze de muis omgekeerd moesten gebruiken en moesten ze woorden aan elkaar koppelen.

Donderdagochtend werden de testen herhaald, waarbij de onderzoekers keken hoe snel de kinderen iets konden herinneren.

Bewust verstoord
De kinderen brachten de nacht door in het wetenschapscentrum NEMO in Amsterdam, met elektroden op hun hoofd om de hersenactiviteit tijdens de slaap te meten. Ook kregen zij een koptelefoon op. Bij een deel van de kinderen werd de nachtrust bewust verstoord met een piepje in het oor zodra zij in diepe slaap kwamen.

Een deel van de kinderen kreeg willekeurig piepjes waardoor ze af en toe wakker werden tijdens hun slaap. Het derde deel van de kinderen kon ongestoord verder slapen.

Symposia
De kinderen deden veel zelf. Behalve fungeren als proefpersoon, lazen ze de grafieken, trokken ze conclusies en presenteerden ze de eindresultaten op een persconferentie in Amsterdam. De onderzoekers die het experiment hebben begeleid, zullen de resultaten ook tonen op wetenschappelijke symposia en mogelijk publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift.