Neoweb.nl

'Nederland niet voorbereid op uitbraak vogelgriep-virus'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Nederland niet voorbereid op uitbraak vogelgriep-virus'
« on: July 26, 2005, 09:43:44 AM »
'Nederland niet voorbereid op uitbraak vogelgriep-virus'

bron:nu.nl

AMSTERDAM - Nederland is niet voorbereid op een wereldwijde uitbraak van een menselijke variant van de vogelgriep. Dat zegt Ira Helsloot van het Instituut voor Veiligheid en Crisismanagement COT maandagavond in Nova.

Verschillende deskundigen waarschuwen in het tv-programma dat de kans groot is dat vroeg of laat een 'pandemische' uitbraak van een menselijke variant van de vogelgriep plaatsvindt. De ziekte zal zich dan razendsnel over de wereld kunnen verspreiden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het virus snel van karakter verandert, en vaker door mensen wordt overgedragen, zeggen de deskundigen. De vraag is volgens viroloog Ab Osterhaus niet of de vogelgriep wereldwijd toeslaat, maar wanneer.

"In de twintigste eeuw was er drie keer een infectieziekte, die wereldwijd miljoenen slachtoffers maakte. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dat in deze eeuw niet zal gebeuren."

Draaiboeken
Nederland is niet op zo'n uitbraak voorbereid, zegt Ira Helsloot. "Als Nederland wordt getroffen, kunnen we hooguit enkele tientallen slachtoffers direct aan." Medici hebben wel draaiboeken voor beperkte uitbraken, zegt Helsloot. In het 'worst case scenario' kunnen honderdduizend doden vallen, mochten er niet genoeg medicijnen voorhanden zijn. Vooral de zwakke groepen, zoals bejaarden, zullen getroffen worden.

Chaos
Even belangrijk noemt Helsloot het gemis aan een protocol voor hoe de samenleving moet reageren op een uitbraak. Het gedrag dat mensen gaan vertonen om een infectie te vermijden, kan het land in chaos storten. "Als mensen hun huis niet meer uit durven komen, ligt Nederland plat." Helsloot pleit dan ook voor een betere voorbereiding. "Je kunt nu al duidelijk maken wat mensen bij een uitbraak kunnen doen. Die informatie moet je breed delen, en niet alleen binnen de medische sector houden."

De vogelgriep kostte sinds 1997 aan meer dan vijftig mensen het leven in Hong Kong, Thailand, Vietnam en Cambodja. Enkele weken geleden werd de griep ook in Indonesiƫ aangetroffen. In 2003 stierf een dierenarts in Den Bosch door de verwante vogelpest.